Vágólapra másolva!
Kilenc országból érkezett 67 futó indult útnak hétfőn a Rügen-szigeti Kap Arkonából, hogy átszeljék Németországot: teszik ezt a teljesítményért, de azért is, hogy felhívják a figyelmet a Duchenne izomszindróma elnevezésű betegségben szenvedő gyerekek sorsára.

A futók szeptember 28-ig 17 szakaszban összesen 1204 kilométert szándékoznak megtenni egészen a svájci határon fekvő Lörrechig - jelentette ki a startnál a futást szervező Ingo Schulze ultra-hosszútávfutó. A részvevők arra kíváncsiak, hogy mekkora fizikai megerőltetést képesek kibírni.

- Élvezetet jelent számunkra az érzés, hogy valami +lehetetlent+ viszünk véghez, túlteszünk önmagunkon. - mondta Schulze. Ugyanakkor a részvevők fel akarják hívni a figyelmet a "benni and Co e.V." elnevezésű akcióra is, amely a Duchenne izomszindróma elnevezésű genetikai betegségben szenvedő gyerekek megsegítésére jött létre. Csak Németországban mintegy 2500 gyermek szenved ebben a kórban.

A "2005. évi németországi futás" részvevői naponta 50-90 kilométeres szakaszokat szándékoznak megtenni. Útjuk túlnyomó részben csendes mellékutakon és földutakon, valamint kisebb lakott helységeken át vezet. A legidősebb futó 68 éves. A legidősebb női futó, Sigrid Eichner életkora 64 év és a szervezők szerint ő számos maratoni futás rekordot állított fel. Összesen tíz nő indult el a hétfői startnál.

Schulze 1998-ban indította az első németországi futást, 2003-ban pedig 5036 kilométeres futást szervezett Európán keresztül, Lisszabontól Moszkváig.