Vágólapra másolva!
- Söröshordó- és petrencerúdtartásban vagy dárdahajításban is megmérkőzhetnek az erős emberek szombaton a Nógrád megyei Alsótoldon szervezett Toldi-napon - tájékoztatott a község polgármestere.

A Toldi-kultuszt ápoló nógrádi település már kilencedik alkalommal rendezi meg a versenyeket, miközben rendszeresen részt vesz a "Magyarország legerősebb faluja" elnevezésű vetélkedésen is - mondta Klátyik Andás.

Alsótold a Kartalon lebonyolított augusztusi viadalon összetettben a harmadik, nagyváltóban pedig az első helyet szerezte meg.

A Toldi-napon Nógrád és Pest megyéből érkező versenyzők cipelik majd slalomban a 80 kilós zsákokat, pakolják a vizes tömlőket, de lesz rönkforgatás és hordólovaglás is.

A polgármester elmondta: az alsótoldi megméretés "a nyers erő" versenye, az edzőtermekben erősödött férfiak az eddigi tapasztalatok alapján nem jutnak be a döntőbe.

Klátyik András kitért rá: Alsótold környékén birtokai voltak a Toldi családnak, bár abban nem lehetnek biztosak, hogy ők voltak az Arany János által megénekelt Toldi Miklós ősei.

A tűzijátékkal záruló, egész napos Toldi-erőversenyen a zenés programok mellett bemutatót tart Magyar Zsolt, a visegrádi Toldi Miklós-játékok örökös bajnoka, és harci bemutatóval szórakoztatja a közönséget a Szent László Lovagrend is.