Vágólapra másolva!

Svájci siker a fröccsugrás-vb-n

Svájci győzelem született az idei fröccsugrás-világbajnokságon: Simon Gfeller győzött négyes csavarral és pofára eséssel.

A sportág még elég új, kicsit hasonlít a műugráshoz. Itt is magasból kell ugrani medencébe, ebben a medencében is van víz, ám míg a műugrásnál a lehető legsimulékonyabban kell érkezni a vízbe, a fröccsugrásnál a lehető legnagyobb csattanással és "vízrobbantással".

Elsősorban gyerekek űzik élvezettel, a profik meg fájdalommal, mert bizony igen nagyot tud ütni a víz, ha tízméteres magasságból háttal vágódunk bele.

Ennek ellenére már világbajnokságot is rendeznek fröccsugrásból, az ideinek a németországi Heilbronn városa adott otthont. A német nagyágyúkon vagy vízágyúkon kívül Ausztria, Svájc és Hollandia legjobbjai gyűltek össze, azaz eléggé csonka Eb-nek bizonyult a rendezvény, pedig szervezői fogadkoztak, hogy már az egész világon űzik ezt a hátbőrnyúzó extrém sportot.

A versenyzőknek három ugrásuk van, egy kötelező gyakorlat - ez a klasszikus "hátas" - és két szabadon koreografált "kűr". A zsűri az idei bajnoknak plusz pontokat adott azért, mert ügyesen leplezte fájdalmát.