Vágólapra másolva!
Tapsviharral köszöntötte a mintegy 48 000 néző a németországi Ulmban vasárnap megrendezett németjuhászkutya-világbajnokság győztesét, a "használati kutya" kategóriában indult francia "Tabat du Valdense" nevű három és fél éves nőstény ebet, amely a háromnapos megmérettetésben 48 országból érkezett 332 vetélytársát utasította maga mögé.

A rendkívüli megpróbáltatást kiállt kutyáknak az utolsó napon három óra hosszat kellett körbe futniuk, hol gyorsan, hol lassan, hol pórázon, hol anélkül, hogy így bizonyítsák teherbíró képességüket.

A német juhászkutyák tenyésztési szabványa 1899-ből származik, egyike a legrégibb szabványoknak, és mintegy hetven ország tenyésztőire nézve kötelező. Az ulmi világbajnokságon részt vett 2158 kutya 70 százaléka Németországból érkezett, de képviseltette magát Argentína, Kína és Peru is. Az, hogy francia eb nyerte a világbajnokságot, jól mutatja, hogy nemcsak Németországban, hanem más európai országokban is kitűnő tenyésztés folyik.

A világbajnok gazdája különben nem lepődött meg különösebben, mert - mint rámutatott - "Tabat már tavaly is több francia díjat elnyert".