Vágólapra másolva!
Magyarországon is kezd megjelenni egy világviszonylatban is újnak számító extrém sport, melynek neve: parkour avagy szabadfutás.  Ennek a sportnak a képviselői a Hungarian Stuntman CreW (8 Ball, Hardy, Pepe, Wizard), akik a sport mellett azzal foglalkoznak, hogy minél ismertebb legyen e sport és hogy minél jobban összefogják a magyar parkourvilág apraja-nagyját.

A parkour eredetileg egy francia sport, melynek alapjait David Belle (Leito néven szerepel a B13 című filmben) fektette le. David és családja fiatal korában egy kisebb faluban lakott, és így a közeli erdőben gyakorolta a különbözőféle akrobatikai elemeket. Ahogy teltek-múltak az évek, a Belle család Párizs külvárosába költözött, ahol David szépen lassan átszokott az erdőről a városi betondzsungelre. És valójában itt kezdődik a parkour története.

David a következőképpen fogalmazta meg a sport lényegét: "Az ember, útjába kerülő akadályokat felhasználva, ugrásokat és akrobatikus mozdulatokat tud bemutatni... mindenben ott kell lennie a sebességnek, a gördülékenységnek, a szépérzéknek és az eredetiségnek." Tehát magyarra fordítva a parkour városi akadályfutást jelent. A sportot rendszeresen gyakorló jó képességű embereket nevezik traceuröknek. Ők azok, akik a fizikát meghazudtoló ügyességgel futnak a falakon, szaltóznak le onnan, egyik háztetőről a másikra ugranak.

Külföldön már elég nagy méreteket ölt ez a sport, sokat foglalkoznak vele a médiumok, és egyre több a csapat is. Franciaország és Anglia tartozik a két legnagyobb parkourkultúrával rendelkező országok közé, de vannak csapatok szép számban Amerikában, Afrikában, Németországban, Svájcban, Ausztriában és még sok-sok más országban is. Főleg azért lett ilyen népszerű, mert ez egy olyan sport, ahol tényleg próbára tudja tenni saját magát az ember. Itt nem csak fizikum és kitartás kell, hanem nagyon fontos a mentális edzettség is.

Magyar parkour és a Hungarian Stuntman CreW

Magyarországon az elmúlt egy év folyamán kezdett beindulni ennek a sportnak a terjedése. Igazából a Yamakasi című film volt az, amely először a magyar emberek szeme elé tárta ezt a sportot. Egyelőre még feltérképezés alatt van, hogy hány csapat is van nálunk, de már így is szinte az ország minden területén űzik a sportot. Jelentkeztek csapatok Miskolcról, Kaposvárról, Szegedről, Szolnokról, Kecskemétről, Nyíregyházáról, Pécsről, Veszprémről és még sok más városból.

Augusztus 10-én megrendezésre került az első magyar országos parkourtalálkozó, melynek hivatalos neve HPP (Hungarian Parkour Party) lett.

Aki érdeklődik a sportág iránt, keresse fel a képviselőket a honlapjukon keresztül.