Vágólapra másolva!
36 óra elteltével sincs hír a vasárnap késő éjszaka útnak indult, Erőss visszatérése után a mászást egyedül folytató négy kazah hegymászóról. Maxut Zhumajev, Vaszilij Pivcsov, Damir Molgacsev és Sergej Brodszki vasárnap este 11 órakor, néhány órával Zsolt előtt indult el a 4-es táborból a csúcs felé. A Mol-K2-expedíció tagjai időközben elkezdték a táborhelyek lebontását.

Egy Alma-Atából származó információ szerint - írja a K2climb.net internetes portál - a kazah csapat hallgatásának oka lehet az is, hogy lemerültek a már induláskor is gyenge feszültségű elemek a mászók rádiótelefonjában. Ilyenformán akár az is előfordulhat, hogy - miután jelenleg senki más nem tartózkodik a hegyen - már lefelé tartanak a csúcsról, csak még senkit sem tudtak értesíteni.

Kollár Lajos, a Mol-K2-expedíció vezetője életveszélyesnek minősítette a kazahok próbálkozását, akik mellig érő hóban és mintegy 100 km/órás szélben folytatták az utat a K2 csúcsa felé, azután, hogy Erőss Zsolt visszafordult.

Időközben Kollár Lajos, a Mol-K2-expedíció vezetője részletes beszámolóval is szolgált Erőss Zsolt tegnapi csúcstámadási kísérletéről. Eszerint augusztus 11-én indult el egy ötfős csapat (Csollány Katalin, Jaro Dutka, Erőss Zsolt, Mécs László és Markos Huba) a 2-es táborba, a román Dan Borcea pedig nekilátott az 1-es tábor leszerelésének. Másnap már csak hárman folytatták az utat felfelé, Mécs és Markos, kisebb rosszullétre hivatkozva, visszatértek az alaptáborba.

Augusztus 13-án a háromfős különítmény elérte a 3-as tábort, másnap pedig felküzdötték magukat 7700 méterig, ahol egy szélvédett helyen, kevéssel a 4-es tábor tervezett helyszíne alatt, felállították az utolsó megállót is. Az előrejelzések szerint 15-e tűnt a legmegfelelőbb napnak a csúcstámadásra, 16-tól ugyanis drasztikus romlást jósoltak, és természetesen a visszaúttal, valamint a táborok lebontásával is számolni kellett. Az esti rádiós bejelentkezéskor mindenki jól volt, a mieinkkel együtt két lengyel és négy kazah mászó várta az időjárás alakulását.

Vasárnap este 11 óra tájban a 4 kazah mászó elindult a csúcs felé, a két lengyel úgy döntött, nem kockáztatják egészségüket, és visszatértek az alaptáborba. Hajnali kettőkor Erőss Zsolt a kazahok után indult, nemsokára be is érte őket és együtt folytatták az utat a 8611 méteres hegy csúcsa felé. A hegy legfelső régiójában mellig ért a hó, 80-100 km/órás szél döngetett, ilyen körülmények között egy 200 méteres szakasz megtételéhez is 5 órára volt szükség.

Erőss nemsokára úgy döntött, ez a haladási sebesség nem lesz elég a csúcs eléréséhez és a biztonságos visszatéréshez, így bölcsen a visszafordulás mellett döntött. Délután fél 3 körül, 12 órás mászás után ért vissza a 4-es táborba Csollány Katalin és Jaro Dutka közé. A kazahok folytatták útjukat, róluk, mint arról beszámoltunk, 36 óra elteltével sincs információ.

A Mol-K2-expedíció előtt most már csak a táborok lebontásának feladata áll, ezt kedd délutánig be kellene fejezniük, hisz akkorra várható az időjárás eddiginél is viharosabbra fordulása. A tervek szerint a csapat augusztus 18-án hagyja el az alaptábort, hogy hazainduljon Magyarországra.