Vágólapra másolva!
8200 méterig jutott, ott az embertelen körülmények miatt aztán kénytelen volt visszafordulni Erőss Zsolt, a Mol-K2-expedíció egyetlen csúcsmászója. A 4-es tábort hétfőn, helyi idő szerint hajnali kettőkor elhagyó hópárduc közel tíz órán át küzdött a 8611 méteres heggyel. A magyar-szlovák-román vegyescsapatnak ez volt az első és utolsó kísérlete a csúcs meghódítására.

Mint Kollár Lajos, a Mol-K2-expedíció vezetője hétfő reggel elmondta, a háromtagú különítmény a hétvége során indult el az alaptáborból, az időjárási jelentések aprólékos kielemzését követően. Céljuk az volt, hogy elérjék a 7300 méteren fekvő 3-as tábort, majd kicsivel feljebb, 7700 méteren felállítsák a csúcsmásához elengedhetetlen 4-es tábort is.

Erőss Zsolt hajnali 2 órakor hagyta el az utolsó tábort, hogy első magyarként - és egyúttal a Mol-K2-expedíció egyetlen tagjaként - meghódítsa az idén a legzordabb arcát mutató hegyet, de sajnos az időjárás kifogott rajta.

Kollár Lajos expedícióvezető telefonon adta hírül: Erőss Zsolt visszatért a 7700 méteren felállított 4-es táborba, Csollány Katalin és a szlovák Jaro Dutka közé. Mint kiderült, Erőss végül a kazahokkal együtt haladt a csúcs felé, ám 8200 méteren úgy döntött, nem küzd tovább a lehetetlen körülményekkel.

A hegy legfelső régiójában egy rövidebb távot is több mint öt óra alatt tudtak csak megtenni a mászók, köszönhetően a mellig érő hónak és a 100 km/órás szélnek, mely a K2-nek ezen a szakaszán söpör végig. A három kazah hegymászó a fokozottan életveszélyes körülmények ellenére is úgy döntött, folytatja az utat a hegycsúcs felé.

Forrás: Arany-Média

Erőss Zsolt



A Mol-K2-expedíció háromfős különítménye most visszatér a 3-as táborba, a többiek pedig elindulnak az alaptáborból fel a hegyre, hogy lebontsák a táborhelyeket. A csapat várhatóan augusztus 18-án hagyja el az alaptábort, hazaérkezésük Magyarországra augusztus utolsó napjaiban várható.