Vágólapra másolva!

Csökkenő esélyek, növekvő elszántság a K2-n

Folyamatosan változik az időjárás a K2-n: folyamatosan romlik. A hegyen tartózkodó csapatok, így a Mol-K2-expedíció is, az elmúlt héten képtelenek voltak kimozdulni az alaptáborból.

A borzalmas időjárás következtében jelentősen megfogyatkoztak a 8611 méteres csúcsra törő hegymászók: a japánok, az írek és a bolgárok már hazaindultak, a norvégok és az amerikaiak komolyan foglalkoznak a távozás gondolatával. A mieink egyelőre maradnak.

Egyre inkább úgy tűnik: idén a K2 csúcsát csak egy jól koordinált, a hegyen tartózkodó csapatok által közösen végrehajtott akcióval lehet majd meghódítani. Ennek érdekében, ahogy Kollár Lajos, a Mol-K2-expedíció vezetője legutóbbi helyzetjelentésében elmondta, a csapatok expedíciós értekezletet tartottak az alaptáborban, amelyen egyeztették elképzeléseiket.

Itt kiderült, a lassan két hónapja a hegyen tartózkodó norvég és amerikai alakulat lehet, hogy szintén összepakol és kénytelen lesz "üres kézzel" elhagyni a hegyet. A lengyel expedíció, mely a bolgárok távozása után egyedül folytatja küldetését, mindenképpen marad még a hegyen. Az ő elsődleges céljuk, hogy 55 éves veterán mászónőjük, Anna Czerwinska elérhesse a K2 csúcsát. A Mol-K2-expedíció, mely továbbra is a legkitartóbbak közé tartozik, szintén bízik abban, hogy legalább egy tagjuk eléri majd a csúcsot. A mieink ehhez nem vesznek igénybe mesterséges oxigént és magashegyi teherhordókat, mint ahogy azt a lengyelek teszik.

Az előrejelzések szerint - melyek napról napra változnak, általában negatív irányban bírálva felül az előző napit - péntektől két-három napos enyhülés várható a hegyen. Csúcstámadásra a Mol-K2-expedíciónak természetesen ennyi idő nem lesz elég, arra viszont megfelelő lehet ez az időszak, hogy sikerüljön végre felállítani a táborlánc utolsó pontját, a 3-as tábort 7300 méteren.

Ezt követően "csupán" a várhatóan augusztus közepéig tartó viharos időszakot kell átvészelni, annak elmúltával feltehetően lesz lehetősége a csapat néhány tagjának, hogy megkíséreljék elérni az idén még a szokottnál is félelmetesebb hegy csúcsát.