Vágólapra másolva!

Az időjárás markában a Mol-K2-expedíció

Tévesnek bizonyultak a kedvező időjárásról szóló előrejelzések, így a Mol-K2-expedíció kénytelen volt az alaptáborban tölteni az elmúlt hetet. A csúcstámadási kísérlet ezzel várhatóan augusztus második hetére marad.

Az elmúlt hét viharokkal, jeges széllel és havazással, ennek következtében a Mol-K2-expedíció táborában csendes beszélgetésekkel, kártyázással, szomszédolással és rengeteg alvással telt.

- Az időjárás kezében vagyunk, ami a Karakorumban nem a legideálisabb állapot - vázolta a bizonytalan helyzet okozta nehézségeket az egyik szomszéd csapat vezetője.

A hétfő reggeli előrejelzések azonban ismét javuló időjárásról beszélnek. A hét közepétől várhatóan megfordul a széljárás, és lelassul annak intenzitása is, kevesebb csapadékra lehet számítani, azaz valószínűleg a hóesés is eláll.

Az alaptáborban tartózkodó expedíciók újabb tervek szövögetésébe fogtak. Amíg a norvég expedíció - az amerikai vezetésű vegyes csapat támogatásával - a csúcstámadáson töri a fejét, a mieink gondolatai elsősorban a 3-as tábor felállítása körül járnak.

- A csúcstámadás augusztus 10-15-e körül várható, 17-én mindenképpen el kell hagynunk az alaptábort, hogy biztonságban elérhessük a 27-i repülőt! - zárta legutóbbi bejelentkezését Kollár Lajos, a Mol-K2-expedíció vezetője.

A legfrissebb, kedd reggeli hírek szerint az idő tovább romlott a hegyen, az alaptáborból érkező információk szerint augusztus 15-ig kicsi az esélye a csúcstámadásnak. Bővebb információk hamarosan.