Vágólapra másolva!
Hárman meghaltak Ukrajna legmagasabb hegycsúcsának, a Kárpátokban lévő Hoverlának a megmászása közben szombaton. A túrán részt vett Viktor Juscsenko elnök is - jelentette az 1+1 ukrán televízió.

Mintegy 16 ezren kísérték el Viktor Juscsenkót évenkénti hegymászó túrájára a 2061 méter magas Hoverlára.

A túrát szombaton abból az alkalomból tartották, hogy az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság parlamentje 15 évvel ezelőtt, 1990. július 16-án fogadott el nyilatkozatot Ukrajna szuverenitásáról.

Két hegymászó légzési problémák miatt vesztette életét, egy harmadik akkor halt meg, amikor egy villám csapott le a hegycsúcs közelében - közölte az 1+1 kereskedelmi csatorna, amely szerint többen könnyebb sérüléseket szenvedtek. Katasztrófavédelmi illetékeseket az amerikai hírügynökségnek nem sikerült elérnie, Juscsenko hivatala pedig azt közölte, hogy az államfő épségben visszatért a hegycsúcsról, és nem tudta megerősíteni a halálesetekről szóló értesülést.

Viktor Juscsenko 1971 óta mintegy harminc alkalommal mászta meg a Hoverlát. 2001-ben pártja, a Mi Ukrajnánk megalakítását is a hegycsúcson jelentette be. Idén két kislánya is elkísérte a Kárpátokba, s mintegy 10 méterenként megállították az autogramkérők, illetve a hegymászók, akik együtt kívánták lefényképeztetni magukat az elnökkel.