Vágólapra másolva!
Marseille-ben a Prado strandon a tengerparti sétány és a tenger között a pálmafák árnyékában húzódik meg a Prado skatepark, melyet Marseille városának önkormányzata építtetett. A bowl - így nevezik az effajta betonmedencéket - a pool-deszkások európai Mekkájává vált, mióta a Quiksilver és a World Cup of Skateboarding (WCSK) szervezet közösen rendezik meg évente, a Quiksilver Bowlriders nevet viselő versenyt.

A hatodik Bowriders június 22-től 26-ig zajlott Franciaország legnagyobb kikötővárosában. A bejelentkezett indulók listája minden eddiginél nagyobb versengést vetített előre, de végül is a "nagyágyúknak" csak töredéke állt a medence széléhez. A mezőny ennek ellenére igen erős volt, hiszen Tony Trujillo, Omar Hassan, és Benji Galloway mellett, "rajtrácsra" álltak a helyi srácok, akik az utóbbi években már megmutatták, hogy mekkora előnyt is jelent a "bowl" szomszédjának lenni.

A francia deszkások tehát, ha nem pótolták is, de legalább feledtették a híres-neves amerikai deszkásokat. Nem is akárhogyan.

A vasárnap délutáni döntő hét résztvevője közül hárman voltak franciák, és a tavalyi győztes Alex Coccini ismét dobogóra állhatott - igaz idén, csak a második fokra. Alex a győztes Omar Hassant is megszorongatta, aki a nézők véleménye szerint nem érdemelt volna győzelmet. A harmadik az a Tony Trujillo lett, aki idén is a verseny középpontjába került, nemcsak egyedi stílusának, hanem annak is köszönhetően, hogy arcát Alice Cooper-esre, azaz fehér-feketére festette.

A verseny nagy vesztese az amerikai Benji Galloway volt, aki a zsűri döntése alapján a negyedik helyet szerezte meg. A közönség egyértelműen Benji mellett tüntetett, amikor kiderült, hogy Galloway csak negyedik. Hangosan fújolt a publikum, sőt, volt a nézők között olyan fiatalember, aki tettlegesen akart elégtételt venni a bírákon, vélt, vagy valós sérelmeiért.

Persze csakúgy, mint a labdarúgásban és egyéb sportágakban a bírói ítélet visszavonhatatlan, így végül a következő maradt a végeredmény:

1. Omar Hassan (USA)
2. Alex Coccini (FRA - Marseille)
3. Tony Trujillo (USA)
4. Benji Galloway (USA)
5. Alex Giraud (FRA - Marseille)
6. Chris Senn (HAW)
7. Julien Benoliel (FRA - Marseille)

Fotó: Oertel Nándor

-wart1-