Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában véget ért a 2005-ös csalánevő világbajnokság, amelyre angolokon kívül érkeztek résztvevők az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Észak-írországból, valamint Belgiumból is.

Az egzotikus verseny története 1986-ig nyúlik vissza, amikor két helyi lakos a kocsmában azon vitatkozott össze, hogy melyikük kertjében nő magasabbra a csalán - olvasható az Utro című orosz hírportálon.

A valamikori vitából csírázott ki a csalánevő bajnokság ötlete, amelyet 1997-től évről évre megrendeznek Marshwoodban, az azóta helyi nevezetességé vált The Bottle Inn-ben - A Butéliához címzett kocsmában. Az utóbbi években a verseny világbajnoksággá nőtte ki magát, hiszen a helybélieken kívül szép számmal akad amerikai, ausztrál, belga, valamint észak-ír résztvevője.

A versenykiírás igen szigorú, hiszen a versenyzők csak a kocsma által felszolgált csalánt fogyaszthatják. Sört ugyan ihatnak a verseny közben, hogy leöblítsék az embert próbáló eledelt, de helyi érzéstelenítővel nem könnyíthetik meg a csalán útját.

A résztvevőknek egyébként mindössze egy óra áll rendelkezésére, s ezalatt az idő alatt minél több csalánt kell elfogyasztaniuk. A végeredményt a lecsupaszított szárak összesített hossza dönti el. A 2005-s világbajnok egy helybéli lakos, bizonyos Ed Brooks, a kocsma törzsvendége lett, a győztes által lerágott szárak hossza meghaladta a 14 métert.