Vágólapra másolva!
A Himalájában megkezdett nagytakarítás keretében kínai önkéntesek 33 fős első csoportja tíz tonna hulladékot és szemetet gyűjtött össze és hozott le nyolcezer méter magasságból - jelentette az Új Kína hírügynökség.

A közelmúltban megkezdett nagyszabású akció célja az, hogy a 2008-as pekingi nyári olimpiáig a hegyóriás kínai oldalát megtisztítsák mindattól a hulladéktól és szeméttől, amelyet a "világ tetejét", a Mount Everestet több mint ötven év óta ostromló hegymászók hagytak maguk után fél évszázad alatt.

Azóta, hogy 1953-ban Edmund Hillarynak a világon elsőként sikerült meghódítania a 8848 méter magas csúcsot, legalább 1600 hegymászó igyekezett követni példáját, többnyire sikerrel. A különféle expedíciók után azonban becslések szerint összesen mintegy 615 tonna hulladék maradt a Mount Everesthez vezető utakon, ösvényeken.

A mostani akcióban a 33 kínai önkéntes üres üvegekkel, oxigénpalackokkal, elhagyott sátrakkal és rengeteg cigarettacsikkel megtöltött 400 zsákot cipelt le a hegyről.

A Mount Everest a kínai-nepáli határon magasodik. A hozzá vezető nepáli utak sokkal tisztábbak: a katmandui hatóságok ugyanis írásos kötelezvényt kérnek a hegymászóktól, amelyben azok vállalják, hogy a náluk induláskor lévő összes holmit visszahozzák az expedícióról. Ha nem kötelezik magukat erre, meglehetősen magas összeget kell letétbe helyezniük.