Vágólapra másolva!
Augusztus 17-én, vasárnap délelőtt érkezik haza minden idők legsikeresebb magyar Himalája-expedíciója.

Több mint két hónapos távollét után augusztus 17-én, vasárnap délelőtt 10 órakor érkezik haza a sikerrel járt Gasherbrum-expedíció. A hegymászók Ferihegy II-re érkeznek; az érdeklődők itt köszönthetik a sporttörténelmet írt csapatot.

A szokatlanul nagyszámú, 13 fős expedíció 9 (Erőss Zsolt, Nedeczky Júlia, Klein Dávid, Mécs László, Ugyan Anita, Ács Zoltán, Csollány Katalin, Vörös László, Csíkos József) tagja sikerrel járt és meghódította a 8035 méter magas Gasherbrum II-t, hárman pedig közvetlenül a csúcs alól fordultak vissza. Az expedíció további sikerességét jelzi, hogy új női magassági rekord született. Az expedíció különlegessége volt ugyanis, hogy a férfi résztvevők mellett külön négyfős női szakasz is rekordmászásra készült. Magyar hegymászónők ugyanis még nem jártak 8000 méter felett. 7800 méter volt az eddigi női magassági rekord, melyet most Csollány, Ugyan és Nedeczky megdöntött, és "felemelt" 8035 méterre.

A számarányokat nézve a magyar mászók a legeredményesebb expedíciók közé tartoznak - nyilatkozta hazaérkezése előtt Kollár Lajos, az expedíció vezetője, aki hozzátette: bebizonyosodott, hogy ilyen nagy létszámú csapattal, és hölgyekkel is lehet sikereket elérni.