Vágólapra másolva!
A hétvégén a 13 fős Gasherbrum-expedíció három tagja megkísérelte a másik kitűzött cél, a Hidden Peak meghódítását is. A rossz időjárás azonban nem kedvezett a csapatnak, Erőss Zsolt végül 100 méterre a csúcstól kényszerült visszafordulni.

Az elmúlt hétvégén a 13 fős Gasherbrum-expedíció három tagja - Nedeczky Júlia, Erőss Zsolt és Klein Dávid - indult a Gasherbrum I (Hidden Peak) meghódítására. Az időjárás azonban ismételten nem kedvezett a csúcstámadási kísérletnek, így Nedeczky Júlia és Klein Dávid visszafordult az alaptábor felé.

A három magyar hegymászó közül Erőss Zsolt jutott a legmagasabbra egy extrémebbnek számító úton. 100 méterre a csúcstól azonban őt is visszafordította az egyre rosszabbodó időjárás - tájékoztatott Kollár Lajos, az expedíció vezetője. Egy ideig Erőss Zsolt nem is tudott visszatérni az alaptáborba társaihoz, végül Kollár Lajosnak sikerült némi teát feljuttatnia a magasban ragadt hegymászónak, és végül mindketten épségben visszajutottak.

Kollár Lajos elmondta, hogy az elkövetkezendő napokban a táborbontás és a csomagolás a feladat. A hordárok megérkezésének előre egyeztetett időpontja július 30-a, szerda, majd 31-én az egész csapat megkezdi a levonulást az alaptáborból. Az egyik legsikeresebbnek számító (a Gasherbrum II-es csúcsra az expedíció 9 tagja ért fel), hazai női magassági rekordot is felállító magyar Himalája-expedíció 13 tagjának hazaérkezése augusztus közepére várható.