Vágólapra másolva!

Szombaton magyar csúcstámadás lesz

Az elmúlt hétvégén a hazai hegymászók elindultak a Gasherbrum-csúcs felé, de a rossz időjárás visszarendelte őket az alaptáborba. Mivel több helyről is megerősítették, hogy végre tartós jó idő várható, valószínűnek tűnik a szombati csúcstámadás.

Július 12-én, vasárnap reggel a 13 fős Magyar Gasherbrum-expedíció 12 tagja elindult az I-es, majd a II-es táborba, hétfőn pedig a III-as tábor felé vették útjukat. A rossz időjárás azonban szakaszonként újból visszarendelte őket az alaptáborba. Ezután kétnapos pihenő következett. "Mivel több helyről is megerősített, biztató időjárási előrejelzést kaptunk, így az előttünk álló hétvége végre kiváló alkalomnak tűnik egy kiadós csúcstámadásra" - tájékoztatott Kollár Lajos, a Magyar Gasherbrum-expedíció vezetője.

Forrás: [origo]


A magyar expedícióvezető azt is elmondta, hogy a közelükben sajnos egy újabb baleset is történt. Az ukrán expedíció három tagja a Hidden Peak-re (Gasherbrum I) vezető út során a II. táborban aludt, mikor hajnalban egy függőgleccserből leszakadó jéglavina eltalálta a sátrukat, és az egyik hegymászó olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy a mentésre érkező helikopterben életét vesztette. Ez - ráadásul röviddel megérkezésük után - már a második balesete volt az ukrán csapatnak, a hírek szerint nem is folytatják tovább a mászást. "Ez többek között azért is sajnálatos, mert céljuk egy nagyon érdekes vonalvezetésű új bordaút lett volna a Hidden Peakre" - tájékoztatott Kollár Lajos.

Csúcstámadás a hét közepén/sport/x-mag/himalaja/20030708csucstamadas.htmlMagashegyi expedíciókhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/szorakozas,_pihenes,_sport/sport/alpinizmus,_termeszetjaras/hegymaszas/magashegyi_expediciok

Jó hír viszont, hogy az elmúlt egy hetet a rossz időjárás és a havazás miatt rádió-összeköttetés nélkül a 6900-es méteren található III. táborban töltött két koreai hegymászó egészségesen visszatért az alaptáborba, mindössze egyikük szenvedett némi fagyási sérülést a két kezén. Kollár Lajos ismételten hangsúlyozta, hogy a magyar expedíció minden tagja jól van és egészséges.