Vágólapra másolva!

Alaptáborban a Gasherbrum-expedíció

Június 17-én délben a tervek szerint a Himalája-expedíció csapata teljes létszámban megérkezett az alaptáborba.

Az alaptábor a Baltoro-gleccser morénakúpjainak egyik kis völgyében a Gasherbrum-gleccser betorkolásánál, 5100 méteres magasságban helyezkedik el. A helyszínen - ahol 6 másik expedíció is táborozik - felállították a konyhát és a két közösségi sátrat - tájékoztott Kollár Lajos expedícióvezető.

Másnap, június 18-án az élelmiszereket és a felszereléseket tartalmazó hordók szétválogatása után a személyes alaptábori sátrak felállítása következett. Ezek után dr. Rigó István, az expedíció orvosa műszeres vizsgálatot végzett a csapat minden tagján, melyből kiderült, hogy néhány kisebb hasmenéstől eltekintve mindenki egészséges.

Június 19-én Várkonyi László és Klein Dávid összeszerelték és felállították a tábor információs központját, amely a napelemeket és az aggregátort is tartalmazza. Ezekkel együtt megépítették a WC- és fürdősátrakat, valamint mindenki megkapta a személyes, illetve a hegyi élelmiszereket.

Lépésről lépésre a hegy felé/sport/x-mag/himalaja/20030612lepesrol.htmlIndul a Gasherbrum-expedíció/sport/x-mag/himalaja/20030602indul.html

20-án reggel Erőss Zsolt, Nedeczky Júlia, Vörös László, Várkonyi Bea, Ács Zoltán, Csollány Katalin, Mécs László és Ugyan Anita elindultak az I. tábor felé, amit 14 óra körül értek el, s az 5950 méteres magasságon felállítottak egy RP-sátrat. Este 8 óra körül mindannyian visszatértek az alaptáborba.

Mint megtudtuk, az időjárás eddig kifogástalan a mászók számára, hiszen napközben szinte zavartalan a napsütés, 20-25 Celsius fok meleg van, gyenge a légmozgás. Délután és este viszont felhősödés és hószállingózás az általános, hajnalban pedig mínusz 10 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet.