Vágólapra másolva!
A viadal történetének legnagyobb létszámú mezőnye, 29 ország közel ötszáz versenyzője áll rajthoz szombaton a miskolci 6. gyalogló Európa Kupán.

Az esemény keddi sajtótájékoztatóján elhangzott: az EK erősségét jelzi, hogy az athéni olimpia három érmese, a férfi 20 km-en első olasz Ivan Brugnetti, a férfi 50 km-en harmadik orosz Alekszej Vojevodin és a női 20 km-en második honfitársa, Olimpiada Ivanova is elindul.

Miskolcról az 50 km ötkarikás bajnoka, a már visszavonult, négyszeres olimpiai aranyérmes lengyel Robert Korzienowski sem fog hiányozni, igaz, ő már csak díjátadóként lesz jelen.

Kollár István, az szb vezetője hangsúlyozta, az egész napos eseményre nagyszámú közönséget várnak, s a verseny mellett kiegészítő programokkal is gondoskodtak a kilátogatók szórakoztatásáról.

A versenyhelyszín a megyeszékhely történelmi belvárosában lesz, amelyet egész napra elzárnak majd a forgalom elől. Az érdeklődők három, egyenként 30 négyzetméteres óriáskivetítőn is követhetik majd a verseny alakulását. A megnyitóra már pénteken sor kerül, amelyet megelőz majd egy családi gyaloglóverseny is.

A magyar csapattal kapcsolatos elvárásokról Rábold Gusztáv, a magyar szövetség (MASZ) elnöke elmondta, reményeik szerint mindenki kihasználja a hazai pálya előnyét és kihozza magából a maximumot. Jó helyezés reálisan ugyanakkor csak a férfi 50 km-es csapattól remélhető, amely akár pontszerzőként is végezhet.

A sajtótájékoztatón a MASZ "Zéró tolerancia" elnevezésű doppingellenes programjáról is szó esett. Az elsősorban a versenyzők és edzőik tájékoztatásáért és felvilágosításáért életre hívott konferenciasorozat első állomását Budapesten tartották. A tiszta versenyzés elősegítése, valamint az athéni botrányos események jövőbeni elkerülése érdekében is rendezett megbeszéléseken minden válogatott versenyzőnek kötelező megjelennie.

A doppingellenes küzdelemmel kapcsolatban kiderült, a Nemzeti Sporthivatal a MASZ-t 12 versenyző megnevezésére kérte fel, akik DNS-mintát szolgáltatnának. Ezzel a jövőbeni vitás eseteket lehetne tisztázni, ugyanis ezek által a minta gazdájával kapcsolatos kételyekre kapható válasz. Ugyanakkor a mintaadás nem kötelező.

A magyar gyalogló EK-csapat:

férfiak: 20 km: Dudás Gyula, Kapéri Levente, Tubak Róbert, Csont Attila 50 km: Czukor Zoltán, Tóth János, Fülöp Attila, Domján Péter

nők: 20 km: Ilyés Ildikó, Gruber Orsolya, Gerendási Eszter, Nemere Dóra

junior fiúk: 10 km: Márta Tibor, Glázer Szabolcs, Rácz Sándor

junior lányok: 10 km: Kernács Krisztina, Varró Katalin, Erdős Ivett