Vágólapra másolva!
Környezetvédelmi, kulturális és életmódprogramokat felölelő rendezvénysorozatra kerül sor június elején a Margitszigeten a Fővárosi Önkormányzat szervezésében.

- A "Szigeti Sportvarázs" elnevezésű, háromnapos, mintegy negyven sportágat felvonultató rendezvény célja a szabadidő- és versenysport, valamint a környezetvédelem fontosságának bemutatása és az egészséges életmód népszerűsítése. - mondta az eseményt beharangozó, csütörtökön tartott tájékoztatóján Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes.

- A margitszigeti sportnapokat hagyományteremtő szándékkal rendezik meg június harmadika és ötödike között. - mondta Bakonyi Tibor.

A nagyszabású rendezvénysorozaton a sportszövetségek, a kerületi önkormányzatok, környezetvédelmi civil szervezetek, oktatási intézmények dolgoznak annak érdekében, hogy népszerűsítsék a mindennapos sportolást, megismertessék a látogatókat az új sportágakkal, mindemellett felhívják a figyelmet a környezetvédelem és a sport kapcsolatának fontosságára - emelték ki a tájékoztatón.

Igazi, jó hangulatú, hétvégi kikapcsolódásra hívják a szervezők a családokat, az idősebbeket és az egészen kicsiket egyaránt. Az esemény programjában többek között szerepel majd népi játékok fesztiválja, életmód-tanácsadás, kulturális és zenei programok, öttusa bemutató, strandröplabda, sárkányhajóverseny a Dunán, sakkszimultán, búvárbemutató, atlétikai versenyek, vízi játékok.

A programokra több mint százezer érdeklődőt várnak, akik megismerkedhetnek az EU tagállamainak környezetvédelmével, valamint szórakoztató és zenei programokon is részt vehetnek.

Németh Aranka, a főpolgármesteri hivatal környezetvédelmi ügyosztályának vezetője elmondta, hogy a környezetvédelmi világnap (június 5.) idén háromnapos ünneppé válik. A Margitsziget zöldjébe a sporttal szimbiózisban környezetvédelmi programsorozatra hív a Főváros - tette hozzá.

A rendezvények közül kiemelte a Víztorony kerengőjében megrendezendő "zöld Budapest" kiállítást, amely a főváros környezeti állapotát mutatja majd be.

Az egészséges életmód szerelmeseinek minden megtalálható lesz, ami a biokertek élvezetéhez szükségeltetik. Emellett a három nap során a Magyar Madártani Egyesület szakembereitől megtudhatjuk, hogyan lehet "madárbarát kertet" kialakítani. A gyermekek tesztelhetik majd a fa játszóteret és kerti bútorokat.

A szervezők elmondása alapján találkozhatunk a szigeten mókás kerti szobrokkal és Nagy Bandó András madárijesztőivel is.

A szabadtéri színpad előterében magyar és balkáni táncház és tánctanítás várja a ritmus szerelmeseit. A gyermektábor területén lesz allergia-tanácsadás, véradás, vérnyomásmérés, és "zöld mozi" várja a természetfilmek rajongóit.