Vágólapra másolva!
A 2005. évi karate magyar bajnokságon zömmel az esélyesek nyertek, ám a női +60 kg-ban a vb-ezüstérmes és kétszeres vb-3. Klima Zsuzsát leléptették, mert túlságosan erősen ütötte meg egyik ellenfelét.

A budapesti Elektromos-csarnokban rendezett hét végi karate magyar bajnokságon 45 klub 175 versenyzője vett részt a formagyakorlat (kata), illetve küzdelem (kumite) versenyszámokban.

A biztos Eb-résztvevők ezúttal is jól teljesítettek: a férfiaknál 65 kg-ban a vb-ezüstérmes S.Kovács Ádám (Maccabi Vívó és Atlétikai Club), a nőknél pedig 53 kg-ban Tóth Beatrix (Karate Klub Sporting Budo) is megvédte bajnoki címét. Ugyanez viszont nem sikerült a vb-ezüstérmes és kétszeres vb-3. Klima Zsuzsannának a +60 kg-ban, ugyanis az első mérkőzésén túlságosan erős ütés miatt leléptették. (A karatéban a kumitéban is kontrollálni kell az ütéseket.)

Forrás: [origo]

Tóth Beatrix (jobbra) egy-egy aranyat és ezüstérmet szerzett az ob-n

A körmérkőzéses lebonyolításban Klima ezután már hiába nyerte meg a többi meccsét fölényesen, a pontarányok miatt már csak az ezüstérmet tudta megszerezni. A nyílt kategóriában azonban meglett számára az arany is, s az első helyért itt éppen - a nálánál jóval kisebb súlyú - Tóth Beatrixot verte. Klima és Tóth mellett a nőknél még Gasparik Kitti szerepelt kiemelkedően: formagyakorlatokban győzött, a küzdelmi 60 kg-ban pedig a harmadik helyen végzett.

S mindenképpen említést érdemel a még junior korú Zsigmond Krisztina (TTC-YAMA) teljesítménye is: a fiatal versenyző 60 kg-ban korosztályában aranyérmet, a felnőtteknél ezüstöt szerzett, s még a felnőtt nyílt kategóriában is begyűjtött egy bronzot. A férfiaknál Bechtel Richárd (KEK) volt a legeredményesebb, aki megnyerte a nyílt kategóriát, a +80 kg-ban pedig harmadik lett.

A május 13-15-i tenerifei Európa-bajnokságra utazók névsoráról a héten dönt a szakvezetés.

Eredmények, a magyar bajnokság győztesei:
férfiak
kata: Strasser Vilmos (KEK);
kumite, 60 kg: Szebeni József (Hontono Karate)
65 kg: S. Kovács Ádám (KEK)
70 kg: Ruzsinszki György (Hontono Karate)
75 kg: Papp Miklós (Budai XI. SE)
80 kg: Lekl Zsolt (Erzsébetvárosi SE)
+80 kg: Ofcsák Ádám (KEK)
nyílt kategória: Bechtel Richárd (KEK)

nők
kata: Gasparik Kitti (Magyarországi Shito-kai Karate Szöv.)
kumite, 53 kg: Tóth Beatrix (KEK)
60 kg: Bódi Renáta (Topkids Karate SE)
+60 kg: Berényi Médea (Nóva SE)
nyílt kategória: Klima Zsuzsa (Erzsébetvárosi SE)

Fábik Tibor