Vágólapra másolva!
Íme néhány - igencsak - jó tanács, mire ügyelj a városban, ha úgy döntesz, nem tespedsz tovább a kocsiban, de a nyomorgásból is eleged lett a tömegközlekedési eszközökön, és biciklire ülsz. A biciklizés remek dolog, de a balesetek elkerülése érdekében rendkívül körültekintőnek kell lenni.

Mivel a bicikliutakon és a járdán nem mindig tudsz tekerni, marad hát az autóút. A buszvezetők szeretik, ha a kereszteződésbe behúzódsz, s integetsz nekik, hogy előzzenek csak meg. Neked is jobb, ha nem üldöz a piros hetes.

A villamossín dugóban vonzó megoldásnak tűnik, csak éppen azt használják a szirénázó mentőautók is. Emiatt rendkívül veszélyes, és a rendőrök is büntetik. Walkmant ne hallgass, mert elnyomja a dudák, autók hangját, s nem hallod meg a veszélyt!

Minimum kilenc dologra kell folyamatosan figyelned, ha az autók között tekersz.
1. Az előtted közvetlenül haladó autó mozgása: ha lassan, bizonytalanul inog, akkor parkolni fog, s bevághat eléd!
2. A parkoló autókban ülnek-e: vajon rád nyitják az ajtót?
3. A messze előtted haladó autók mozgása: kiszámolhatod, mikor kell fékezned.
4. A messzi kereszteződés lámpáinak villogása: megtudod, milyen tempóban érdemes tekerned.
5. Kereszteződés: oldalról is jöhetnek váratlanul.
6. Gyalogosok: zebrán, villamosmegállóban szeretnek eléd lépni.
7. Parkoló autó elől is eléd léphet valaki, vagy ha rámolnak, kidőlhet valami az útra.
8. Kátyú, üvegszilánk van-e a földön? Esőben ezeket eltakarja a víz!
9. Rendőrautó: ha meglátja, hogy pirosban átcsúsztál, megbüntet!

Forrás: Sportpiac


Biztonság.

Ha a felsorolt dolgokat betartod, még akkor sem száguldozhatsz vakmerően! Járdán a kapukból, boltokból váratlanul kilépő gyalogosok, az úton a kiszámíthatatlan autók sodorhatnak bajba. A leggyakorlottabb bringások a futárok, mi már magabiztosan nyomjuk a pedált, de ennek ára van: mindegyikünket elütöttek már jó párszor. Engem eddig hétszer. Néhány autó megtalált már járdán, zebrán, bicikliúton is. Szaltóztam már motorháztetőn át jó párszor, röptömben törve be a szélvédőket. Hat éve futárkodom, négy biciklimet lopták el közben. Mégsem beszélek le senkit a városi biciklizésről, mert egészséges és hatékony módja a közlekedésnek. De kérlek titeket, szívleljétek meg jó tanácsaimat!
Hátszelet!

Gyulafi Gy. László