Vágólapra másolva!
Április 15-én megkezdődött a jelentkezés az idén immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő kárpáti kalandversenyre, hivatalos nevén Carpathian Adventure 2005-re, Kelet-Európa legnagyobb outdoor-versenyére. A fizikai és pszichikai megpróbáltatás Erdély medvedús hegyeiben zajlik 6 diszciplínában a túrázástól kezdve a kanyonjáráson keresztül az ereszkedésig és a mountainbike-ozásig.

A fizikai és pszichikai erőpróba mellett a versenyen való részvétel arra is garancia, hogy a versenyzők rendkívüli körülmények között évről évre Erdély más és más hegyeit ismerhetik meg. Az eddigi versenyek 2001-ben a Gyilkos-tó és környékén, a Békási-tavon és a Nagy-Hagymás-hegységben, 2002-ben a Kelemen-havasokban és Görgényi-havasokban, 2003-ban a Hargita-hegységekben, 2004-ben a Páring- és Latorica-hegységekben zajlottak.

2004-ben 33 csapat mérte össze erejét Romániából, Magyaroszágból és az Egyesült Államokból, és a kedvezőtlen időjárás által is megnehezített versenyt befejező 12 csapatból a sepsiszentgyörgyi Alpinsport csapata nyerte el a bajnoki címet.

Az idei helyszín a Bélesi-tó, valamint a Bihar-, és Vlegyásza-hegységek. Sok kihívás és nagyon látványos terep várja a versenyzőket. A kijelölt útvonalakat a csapatok gyalog, kerékpáron és tutajon teszik majd meg, és közben lesz ereszkedés, barlangászás és kanyonjárás is.

A szervezők a régiek, a marosvásárhelyi Outward Bound és az Örökmozgók, de besegítenek a Bihar megyei hegyimentők is, akik a csapatok biztonságára felügyelnek majd.

Az augusztus 4-én induló verseny történetében először két kategóriában állhatnak a csapatok rajthoz. A "profi" kategóriában megmarad a 200 kilométert meghaladó táv, de a kevésbé felkészültek az "amatőr" kategóriában, 150 km-es távon mérhetik össze erejüket. A négyfős csapatoknak, a hagyományokhoz híven, mindkét nem tizennyolc év fölötti képviselőiből kell állniuk. A versenyre cégek nevezését is várják a szervezők, akiket a 2065-250-939 vagy a 0744-151-032-es telefonon lehet hívni, de a [email protected] e-mail címre is lehet írni, bármi legyen is a kérdés.