Vágólapra másolva!
A kajakrodeó egy olyan sport, ahol egy helyben lehet pörögni-forogni, sőt újabban már ugrani és egyéb légi akrobatikus mutatványokat bemutatni, úgy, hogy az ember küzd a hullámzással, áramlásokkal, és mindössze a hajó és az evező a segédeszköze ehhez.

A kajakrodeó eltér a legismertebb extrém sportoktól, mint például a gördeszka, hiszen leginkább a természetben űzendő. De talán ez sem teljesen igaz, mivel a gátak és egyéb vízi műtárgyak által keltett hullámok tökéletesen megfelelhetnek ennek a sportnak. Ennek köszönhetően nálunk is és sok épített szlalompályánál már figyelembe veszik a kajakosok ilyen irányú igényét, ahogy az ausztráliai Penrithben, ahol az olimpiai pálya is épült és idén kajak-freestyle világbajnokságot is rendeztek.

Ugyanúgy lehet pörögni, sőt ugrani és röpködni, mint a tengeri szörfnél, csak az a különbség, hogy itt szinte egy helyben állva kell bemutatni a kunsztokat. Prímán, egy helyben ülve is nézhető és élvezhető. A "rider"-eknek 40 másodpercük van a szabadon választott kompozíciók bemutatására. A bemutatott feladatokat igen eltérően értékeli a zsűri. Vannak úgynevezett technikai - szabott pontértékek - és "variety", azaz stílus szorzó pontozások, és ezeknek az eredménye hozza ki a győztest.

A legnépszerűbb rodeós helyek közé tartozik a németországi Plattling, ahol egy atomerőmű duzzasztója található, valamint az osztrák Lofer - amely egy csodaszép városka -, ahol a Saalach folyón, kitűnő hullámokon lehet pörögni. Népszerű helyek még Graz belvárosában a Radetzky és a Hauptbrücke alatti vizek. Az egyetlen hazai pálya a Sajón a Fecskeszög-gátnál található, ahol, reméljük, rövid időn belül Európa-kupa futamot is szervezhetnek a szervezők.