Vágólapra másolva!

6000 kilométer bringán a beteg gyermekekért

Március 15-én indult el Albert Royaards holland jogász és bankár három és fél hónapos jótékonysági körútjára azzal a céllal, hogy összegyűjtsön ötvenmillió forintot a magyar gyermekgyógyászati intézmények számára.

A Mosolygó Kórház Alapítvány kuratóriumának holland elnöke hatezer kilométeres útja során felkeresi Magyarország 252 városát, és a budapesti kerületek polgármestereit. Eddig hat magyarországi megyét látogatott meg, jelenleg Gyula és Békéscsaba között biciklizik, és április 22-28. között lesz Csongrád megyében - mondta el Elekes Zoltán, a jótékonysági akció helyi koordinátora.

A 2004-ben létrejött alapítvány célja a kórházi kezelésben részesülő gyerekek rehabilitációjának elősegítése, közérzetük javítása művészeti programok szervezésével, valamint a gyermekgyógyászati intézmények színvonalas működtetéséhez szükséges műszerek beszerzésének támogatása.

A szegedi gyermekklinikán folyó diagnosztikai és terápiás munka eléri az európai színvonalat, azonban az ehhez szükséges műszerpark fönntartására nincsenek forrásai az intézménynek. A gyermekgyógyászati központ 2,5 milliárd forintos éves költségvetésében egyetlen forint sincs elkülönítve amortizációra - mondta Túri Sándor igazgató főorvos.

"A gyermekgyógyászatban előforduló valamennyi problémával tudunk érdemben foglalkozni, de azon kívül, hogy gyógyszerrel megpróbáljuk egyensúlyba hozni a betegeket, messze nem tudjuk biztosítani a fizikailag kiegyensúlyozott, normálishoz közel álló állapotukat" - jelentette ki a professzor. Hozzátette: ehhez a munkához korszerű rehabilitációs részlegre lenne szükség, ilyen azonban a dél-alföldi régióban nem működik.

A klinika, többek között az alapítvány támogatásával, egy 1000 négyzetméteres neuropszichiátriai rehabilitációs osztályt és gyermekpszichiátriai ambulanciát kíván létrehozni - közölte Túri Sándor.