Vágólapra másolva!
"Annak ellenére, hogy Debrecen egyedüli jelentkezőként várta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség döntését a 2006-os félmaratoni világbajnokság helyszínének kijelölésével kapcsolatban, egyáltalán nem volt egyszerű dolgunk Dohában" - nyilatkozott Katarból hazafelé tartva a római repülőtér tranzitjából Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.

"Dacára annak, hogy nem volt vetélytársunk, sokáig bizonytalanok voltak az IAAF tanácsának tagjai, hogy Magyarországnak adják-e a rangos viadal megrendezését. A grémium egyértelműen arra utalt, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) több döntése, amelyek az olimpia óta születtek, nem igazán egyeztek az IAAF vezetőinek elképzeléseivel, vagy ha úgy tetszik, azokkal szemben álltak. Ezzel együtt, a testület tagjai mégis úgy határoztak Dohában, hogy a MASZ miatt nem büntetik Debrecent" - mondta a polgármester.

Az IAAF korábban azt nehezményezte, hogy a magyar szövetség elnöksége tavaly november 24-én az athéni olimpiáról doppingvétség miatt kizárt kalapácsvető Annus Adriánt felmentette, a diszkoszvető Fazekas Róbertet pedig csak egy évre tiltotta el. Fazekast elégtelen mintaadás, Annust pedig az utólagos ellenőrzés elmulasztása miatt fosztották meg aranyérmétől a nyári játékokon. Az IAAF a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult az ügyben, majd miután a MASZ hatályon kívül helyezve korábbi döntését, s mindkét versenyzőt két évre eltiltotta, visszavonta keresetét.

Kósa Lajossal együtt Schulek Ágoston, az Európa Atlétikai Szövetség (EAA) és a MASZ alelnöke, valamint Orendi Mihály, a Debreceni Sportcentrum Kht. ügyvezető igazgatója volt tagja annak a küldöttségnek, amely bemutatta a több egykori világhírű atlétát - Sebastian Coe-t, Alberto Juantorenát és Szergej Bubkát - is felvonultató testületnek Debrecen pályázatát. A tanács végül 26 igen, 1 nem szavazattal ítélte oda a rendezést.