Vágólapra másolva!
Évente több mint 1000 km-t úszik, 5000 km-t kerékpározik, és még legalább ennyit fut. Tizenegy nemzetközi Ironman versenyen vett részt, ahová több tízezer versenyző próbál eljutni, és három versengést meg is nyert. Számos győzelme mögött elképesztő teljesítmény áll. Ő Kropkó Péter, akinek a nevét az elsők között veszik fel a legrangosabb nemzetközi Ironman versenyek listájára. Élsportolónkkal a Giant of Rio után beszélgettünk.

Több mint 15 éve vagy a pályán. Egy Ironman versenyen 3,8 km-t úszol, 180 km-t kerékpározol és lefutod a maratoni távot. Mi ösztönöz ezekre a teljesítményekre, versenyekre?
- Számomra nem a győzelem a motiváció, hanem az, hogy szakmailag új kihívásoknak tudjak eleget tenni. Ha végigtekintek az elmúlt 15 éven, leginkább az sarkall, abból nyerem a legtöbb energiát, hogy még most is örömet okoz a mozgás maga. Érdekes, hogy ebben a sportágban nem külön rendezik meg a fogyatékosok versenyét. Ők együtt indulnak velünk, és azt hiszem, ez a sport legfontosabb üzenete. Amerikában a nézők nagy része nem a győztesért megy ki. A legtöbb néző a verseny végét nézi meg, ahol befut a 60-70 éves sportoló, vagy az apa kocsin húzza be mozgáskorlátozott fiát. Az üzenet: nincs esélytelenség, csak nem akarás.

Mit tekintesz a legnagyobb teljesítményednek?
- Szakmailag a legnagyobb dolognak azt tartom, hogy pályafutásom során eddig még nem sérültem meg jelentősebben. Az ízületeim és a szívem rendben van.

Ezt minek köszönheted?
- Egyszerűen figyelek a szervezetemre. Az agyam és a testem partnerek. A fizikai erőnléthez fontos elem a szellem művelése, hiszen a lelki egyensúlyt, a test kontrollját agyból irányítjuk. Ha a test jelez, hogy valami sok, akkor visszaveszek belőle. Emellett például olyan praktikus dolgokra is ügyelek, hogy ha a cipőm talpa elkopott, lecserélem. Nagyon sok futó nem veszi tudomásul, hogy képesnek kell lennünk megválni a "bejáratott" szereléstől. Voltak olyan különleges versenycsu-káim, amelyek a legzordabb terepeken is kiválóan tapadtak, nagyon jól szolgáltak, de csupán 100 kilométert bírtak.

Kivel edzel, ki készít fel a versenyekre?
- Évente körülbelül 6 hónapot töltök külföldön edzőtáborban és sportrendezvényeken. Ebben az évben 5 nagy versenyen indultam, amelyek közül négyet fejeztem be. San Moristól kezdve Arizonán át, de akár a különleges okinavai japán-kínai világban is, Mexikóban vagy Columbiában készülök fel a küzdelmekre.