Vágólapra másolva!
A japán kormány kulturális támogatást ítélt meg a magyarországi kendó javára. Az erről szóló szerződést szerdán írták alá ünnepélyesen a budapesti japán nagykövetségen.

- A Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség sporteszközöket fog vásárolni, mely a további fejlődését segíti - mondta Vadadi Zsolt, az idehaza leginkább bambuszkardos vívásként ismert távol-keleti harcművészet honi művelőinek elnöke. Hozzátette, hogy szövetségük az elmúlt évben jelentősen fejlődött mind sportszakmailag - sikeres Európa-bajnokságot rendeztek Budapesten, a női csapatversenyben és egyéniben is aranyérmeket elnyerve -, mind szervezetileg. A létszám jelentősen nőtt, és az iaido (katanát, azaz bambuszkardot használó formagyakorlatok), valamint a jodo (bot) szakágak népszerűsége is emelkedett.

- A felszerelés beszerzése azonban még mindig terheket ró a gyakorlókra. A japán kormány támogatása így új lendületet adhat a további növekedéshez. Tiszteletre méltó az a figyelem, amelyet a japán kormány tanúsít az országuk értékeivel autentikusan foglalkozó külföldiek irányában. Nemrég tüntették ki Vadadi Kornélt, a szövetség tiszteletbeli elnökét a Felkelő Nap Rendje Arany és Ezüst Sugarakkal érdemrendjével, mely a japán császár és a tokiói kormány által civileknek adható egyik legnagyobb kitüntetés. - mondta az elnök.