Vágólapra másolva!
Európai uniós pályázati támogatással épülhet fel egy horgász-, turisztikai és információs központ Vaskeresztesen - jelentették be a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének sajtótájékoztatóján kedden Vasszécsenyben.

A vasi sporthorgász szövetség a Magyarország-Ausztria Phare CBC program a határ menti turizmus fejlesztésére szolgáló alapjából nyert pályázaton 492 941 eurós támogatást - közölte Polgár Tibor, a pályázatot kiíró VÁTI kht. nyugat-dunántúli regionális képviseletének vezetője.

Hozzátette: hasonló, a határ menti turizmus fejlesztésére szolgáló projektekkel idén 4 millió euró, vagyis közel 1 milliárd forintnyi uniós támogatás pályázható meg a nyugat-dunántúli régióban.

Csécs Sándor, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke elmondta: nyertes pályázatuknak köszönhetően uniós pénzből valósulhat meg Vasszécsenyben a megyei szövetség központja és egy igényes borház, fogadóval.

Terveik szerint Vaskeresztest szeretnék igazi "horgászparadicsommá" fejleszteni, ennek érdekében szintén uniós források felhasználásával a turisztikai központ szomszédságában egy 14 ezer négyzetméteres területen rablóhalra kialakított, speciális horgász tanpályát és versenypályát kívánnak kialakítani.

- Itt Magyarországon egyedül álló módon lehet majd elsajátítani és gyakorolni a legyező és műcsalis horgászatot. - mondta.

További fejlesztésekkel 2005-ben befejeződhet három Vas megyei vadvízi patak a Répce, a Gyöngyös és a Pinka pisztrángos vízi élettereinek visszaállítása.

Vaskeresztesi érdekesség, hogy nemrég épült fel és kezdett el működni a 324 lakosú községet átszelő Pinka folyó szigetén egy dán típusú pisztrángnevelő telep.