Vágólapra másolva!
A bezárás veszélye fenyeget több somogyi kisebb fürdőt, s néhány nagyobb is jelentős forgalomcsökkenéssel számolhat, ugyanis egy 1996-ban született kormányrendelet értelmében május elseje után csak azokban a medencékben lehet fürödni, amelyekben van vízforgató.

A megyei ÁNTSZ adatai szerint a határidőig 8 megyei fürdőben összesen 20 medencét kellene felszerelni vízforgatóval.

A tervek minden medence esetében készen vannak, a kivitelezés azonban több helyen is késik, az önkormányzatok ugyanis nem tudják vállalni az egyenként több tízmillió forintos beruházást.

A kaposvári városi fürdő és strand nyaranta több mint 80 ezren látogatót fogad. Ez az idén jelentősen csökkenhet, ugyanis hét medencében nincs vízforgató. Mivel a beruházásra nincs pénz, így májustól a fedett uszoda mellett mindössze egy szabadtéri medencét használhatnak a fürdőzők.

Igalban a rendelet érvényesítése esetén a nyári forgalom akár 30-40 százalékkal is visszaeshet. Egy medencében lesz vízforgató április végére, de további háromra már nincs pénze az önkormányzatnak. A korszerűsítés 15 millió forintba kerül, amihez 5 millió forint pályázati támogatást nyertek el. A másik háromra még legalább 30 millió forint kellene.

A szuloki fürdőt előreláthatóan be kell zárni május elseje után. A 3 medence átalakítására több mint 100 millió forintot, az önkormányzat éves költségvetését kellene fordítani.

Csokonyavisontán az úszómedence korszerűsítéséhez százmillió forintra lenne szükség, ám ezt az önkormányzat nem tudja biztosítani. Átmeneti megoldásként gyógyvízzel töltik fel a medencét, a gyógyfürdők ugyanis mentességet kaptak, azzal a feltétellel, hogy naponta lecserélik a vizet.