Vágólapra másolva!
Szokásunkhoz híven mi ilyenkor is a szenvedélyünknek hódolunk, s mániákusan sportolunk. Tesszük a dolgunkat, nyomjuk a mérföldeket, futunk, tekerünk, síelünk, korizunk, boardozunk, mászunk, túrázunk, hajtjuk a kutyaszánt és magunkat. Dől rólunk a víz a komoly mínuszok ellenére is. Mi mégis remekül vagyunk. Nem kis részben azért, mert tudjuk, hogy rengeteg múlik a megfelelő ruházaton. Az alábbiakban segítséget szeretnénk adni azoknak, akiknek valóban a bőrére megy a játék.

A sport az életünk, imádjuk és igényeljük a rendszeres mozgást, főleg a szabadban. Mögöttünk van már a kezdeti nehézségek nagy része, előttünk pedig a tél minden öröme.

Ha praktikus, olcsó, könnyen kezelhető, és minden aktív mozgáshoz megfelelő technikai cuccokat szeretnél, amelyek még a hideg évszakokban is jó komfortot biztosítanak, érdemes figyelmet szentelni az alábbiakra. Kezdjük az alapozásnál, következzenek az aláöltözetek.

Mi a feladata és hogyan működik?

A technikai ruházkodásunk legfontosabb rétege ez, hisz közvetlenül a testünkhöz tapad. Nem lóg vagy lötyög rajtunk, mert úgy nem funkcionál. Az alapanyag nagyon jól szellőzik, lélegzik, nem korlátozza a testpára, a verejték útját, jó az UV-szűrése is. Fontos feladata az izzadság elvezetése, a bőr folyamatos szárazon tartása, hiszen ez nagyban (kb. 50%-ban) befolyásolja hőveszteségünket.

Egy tisztességes aláöltözet - trükkös szövésénél fogva - a bőrfelületünkön keletkező izzadságot hivatott elvezetni, mert ugye senki sem szeret a saját levében főni. A rólunk szakadó verejtéket a bőrünktől kifelé nyomja, hogy az a külső felületén a lehető leggyorsabban elpárologjon. Az anyag bőrfelületünknél jóval nagyobb területen párologtat, ezért sokkal jobb a hatásfoka. A hétköznapi viseletünkben megszokott pamutnál például az aláöltözetek legalább 30%-al több verejtéket szárítanak le rólunk az intenzív mozgás során.

Az aláöltözetek nem víztartóak, mint pl. a pamut, ezért intenzív mozgásunk során az utolsó pillanatig ugyanolyan jó hatásfokkal működnek, míg egy durván átizzadt pamutpóló már nem hőszigetel, könnyen megfázhatunk benne, nedvszívása zéró, feleslegesen nehéz lesz, s hamar kidörzsölheti a bőrünket is. Bizony a jó öreg pamutnak sok hátránya van az aktív sportoló ruhatárában. Amennyiben olyan hideg van, hogy rétegesen kell öltözködnünk, elengedhetetlen, hogy a további rétegek is hasonló tulajdonságúak legyenek, (polarok, Gore-Tex dzsekik) különben nem ér semmit az igyekezetünk, s könnyedén oda lesz a technikai öltözetünk lényege. Ez persze fordítva is igaz.

Forrás: Sportpiac