Vágólapra másolva!
Az igazi porhó az, amelyiken még nem síelt senki és nem olvasztotta meg a nap melege. Ez a fajta hó nyújtja azt az élményt, ami a sízés egy különleges világát alkotja. Friss, szűz terepen másképp terjed a hang, ruganyosabbak a kanyarok, és puhábbak a leérkezések. A friss porhó csikorog a láb alatt, sziszeg, amikor siklik benne a léced, és nagyobb sebességnél spiccelve teríti be a környéket.

Sokak számára végső cél a síelésben a porhóban való sízés elsajátítása. Jó néhányan feladják egy-két frusztráló esés után, amikor alsónadrágig megtelik a ruhájuk friss, fehér hóval. Ez sajnálatos dolog, hiszen egy-két finomságot kell csupán elsajátítanunk ahhoz, hogy megtapasztaljuk a síelők nirvánáját.

Először is 20 cm friss hó esetén a technika nem változik, ekkor a testsúlyodat nagy részben a friss hó alatti régebbi, préselt réteg tartja. A játékszabályok akkor változnak, amikor ennél mélyebb hóba érsz. Nem számíthatsz arra, hogy egy szilárd réteg megtart. Hozzá kell szoknod egy lágy, párnázott porrétegen való sízéshez. Ehhez persze idő és gyakorlat kell, nem szabad visszariadni a kezdeti hófürdőktől és perecelés után az eltűnt lécek keresésétől.

Próbáljuk meg!

Lankás területeken vállald be a pálya melletti érintetlen terepet és kísérletezz a helyes testtartással. Ne ülj túlságosan hátra!

A kanyarodás mély hóban

Porhóban a legjobb módszer a kanyarodásra az ún. platform-súlytalanítás. Ahogy befejezed a kanyarokat, koncentrálj arra a nyomásra, ami a léceid alatt keletkezik. Ez a nyomás összepréseli a havat a lécek alatt, és egy platformot hoz létre. Erről az alapról tudsz lendületet venni a következő kanyarhoz.

Ahogy befejezed a kanyart, készítsd elő a következőt azzal, hogy beguggolsz. Gyakorolj nyomást a sarkaidon keresztül a lécre, hogy kialakuljon egy újabb platform, amiről majd elrugaszkodhatsz.

Tippek

  • Ne dőlj hátra! Tartsd a testsúlyodat a kötés fölött!
  • Fontos, hogy a testsúlyodat oszd meg a két láb között. Hogyha csak a külső lécet terheled, mint ahogy szokásos körülmények közt, elsüllyed a léc.
  • Zárt lábbal síelj!

A cikket a KalandVilágnak köszönhetjük.