Vágólapra másolva!
Az utóbbi négy év sikerén felbuzdulva szombaton ötödször rendezik meg az O'Neill-Nokia Downtown High Budapest nyílt nemzetközi snowboard versenyt a Westend City Center tetőparkolójában. A viadaltól azt várják a szervezők, hogy hozzájáruljon az extrém sportág további népszerűsítéséhez. A versenyzőkön kívül nyilván a nem kevésbé extrém helyszínnek is szerepe lehet a verseny remélhető sikerében.

Ekkora sáncot még sohasem építettek a Nyugati pályaudvar "felett": az ezen lecsúszó deszkaakrobaták akár 20-22 métert is repülhetnek a levegőben földet (azaz havat) érés előtt, miközben szaltókat, egyéb trükköket mutatnak be. Jól jellemzi az ugrások dimenzióját, hogy a versenyzők a két szinttel lejjebb kiépített tetőkertben landolnak majd.

A kidobó él és a kifutó közötti szintkülönbség nem kevesebb, mint 8 méter.

A nyolcórás program kiemelt eseménye az úgynevezett slide-verseny. Itt egy 1 méter átmérőjű, 6 méter hosszú csövön csúsznak végig kereszt- vagy hosszirányú lapvezetéssel, majd különböző trükkökkel (akár 270 fokos hossztengely körüli fordulat!) kombinált leugrást mutatnak be a korlát végénél.

Ez a külön versenyszám a snowboardozás "urbanizált" változatát képviseli, amely mifelénk egyre népszerűbb kezd lenni. Ami az extrém free style síelőket illeti, ők is összecsapnak, és ugyancsak pénzdíjakért.

Hat ország 30-40 versenyzőjét várják a rendezők. Pénteken 12-től 17 óráig edzés lesz az üzletközpont tetejére felhordott műhavon, habár most, hogy bőven hullik az égi áldás, lesz valódi hóból is elég.

Szombaton 14 órakor kezdődik a slide-verseny, 16 órakor indulnak a selejtezők, este hétkor kezdődik a döntő. Miközben végig dübörög a zene, s természetesen a belépés díjtalan.

Ch. Gáll András