Vágólapra másolva!
Minden valamirevaló síközpontban van egy-két sajátos buckasí-klikk, akik a világ legtermészetesebb módján száguldoznak le, olyan hepehupás terepeken, amelyen - azt gondolhatnánk - a mezei síző simán összevissza töri magát. Írásunkban körüljárjuk, hogyan is lehet biztonságosan síelni a buckás terepeken.

A buckasízésnek nincsenek titkai. Kemény gyakorlást és egy-két lavinaszerű perecelést igényel a tanulási folyamat. Szükség van valamilyen szintű állóképességre, magabiztos sí tudásra, átlagon felüli egyensúlyérzékre. De ami talán a legfontosabb, az a "terepolvasás". Ez az a készség, melynek segítségével az ember felismeri a buckákban rejlő mintákat, és képes hirtelen reagálni, hogy a nyomvonalát ennek megfelelően alakítsa. Talán ezt a "nyomkeresési" készségét a legnehezebb elsajátítani a buckasíben. A terepolvasásban kevésbé tudunk segíteni, viszont a technikai oldalon megpróbálunk egy-két tanácsot adni.

Elnyelés

Ahogy egy bucka csúcsa felé haladsz, a nyomás egyre nő a lábadban. Ahogy a hupli tetejére felér a léc, egyre csökken ez a nyomás, melynek következtében meg is szűnhet a kapcsolat a léc és a hó között. Ez persze gondot okoz, mivel kanyarodni és fékezni próbálsz. A megoldás az, hogy a térdedet csillapítóként használod, és a léced folyamatosan és egyenletesen követi a pálya felszínét. Azzal, hogy a lábaiddal végigkíséred a bucka ívét, részben elnyeled azt az erőt, ami megpróbál a levegőbe röpíteni. Ahogy a léc elhagyta a hupli tetejét, agresszíven rúgd ki a lábad és préseld rá a bucka túloldalára, hogy a hóval folyamatos kontaktusa legyen a lécnek.

Próbáljuk meg

Találj egy buckás terepet, melynek a végében egy biztonságos kifutó van. Az utolsó 10-20 méter előtt állj meg, sóhajts egy nagyot és ereszd neki a léceket a törésvonalon. A fejednek és a felsőtestednek relaxáltnak kell lennie, mint most, ahogy olvasod ezeket a tanácsokat. A lábaid pedig lengéscsillapítókként fognak működni, léceid elegánsan követik minden bucka kontúrját. Koncentrálj arra, hogy minél egyenletesebb legyen az a nyomás, ami a lábaidat terheli.

Ugyanezt a technikát alkalmazva a következő csúszásnál bevállalhatod a teljes buckamezőt nagy, giant slalom kanyarokkal. Fontos, hogy a felsőtest egy helyben marad.

Forrás: Kalandvilág
Tippek

Csak a lábaid hajlanak, a felsőtest a derekaddal együtt egyenes. A carvinghoz képest itt zárt lábbal síelsz, és kezeidet közelebb tartod egymáshoz. Hogyha a carvinghoz hasonló, széles kéztartással próbálkozol, nehezebb lesz egyensúlyoznod, mert az egyenetlen terep "belóbálja" a karjaidat, és a felsőtested követi.

A cikket a KalandVilag.com-nak köszönhetjük!