Vágólapra másolva!
A legnehezebb súlyú sportágban diadalmaskodott Skócia: megnyerte az idei elefántpóló-világbajnokságot, visszahódítva 2001. évi elsőségét.

Mivel Skócia nem igazán elefántnagyhatalom, Nepálban rendezték az egyhetes tornát, melynek döntőjében 12:6-ra győzte le a skót csapat a nepálit 5 ezer főnyi közönség előtt.

Az elefántpólóban - ha valaki netán nem tudná - egyszerre 4-4 elefánt van a pályán, rajtuk pedig 2-2 ember. Utóbbiak egyike a "sofőr", a másik pedig az ütős, kezében jókora bambuszrúddal. Két félidő van, mindegyik tízperces. A szabályok szerint kezezés helyett ormányozás van: az elefántoknak tilos az ormányukkal megragadniuk a labdát.

A elefántok általában tehenek, méghozzá azonos csordából, így nem kell sok sárga vagy piros lap. Az állatok egyébként élvezik a játékot - legalábbis a skót csapat kapitánya, Duke of Argyll (Argyll hercege) szerint.

Az elefántpólót brit arisztokraták kezdték el játszani bő száz évvel ezelőtt Indiában. Hosszú szünet után 1982-ben vált rendszeressé ismét a játék, Nepálban élesztették újra. A mostani tornára jószerivel csak Ázsiából érkeztek válogatottak, köztük Hongkongból és Thaiföldről.