Vágólapra másolva!
Szinte mindenki hallott Jacques-Yves Cousteau-ról, vagyis "Kusztó kapitányról" és hajójáról, a Calypsóról. Viszont sokan nem tudják, hogy a Calypso régóta nem hasítja a tenger hullámait, sőt még csak nem is múzeumban áll, hanem egy francia kikötőben rozsdásodik. Most végre úgy néz ki, pozitív változás áll be a hajó életében.

A Calypso, a híres óceánkutató és víz alatti felfedező, Jacques-Yves Cousteau zászlóshajója újabb lehetőséget kapott az életre. Hat év La Rochelle-i (Franciaország) veszteglés után 1,3 millió dollárt szánnak a megmentésére. A Carnival Corporationtól megtudtuk, hogy a cég hajlandó finanszírozni Cousteau kapitány világhírű, több sikeres filmben megörökített hajójának javítását. Már korábban is történtek kísérletek a hajó rendbehozatalára, de az eddigi próbálkozások rendre megfeneklettek a felfedező özvegye által vezetett Cousteau társaság és Loel Guinness közötti viták miatt, akinek a nagyapja 1950-ben megvásárolta a hajót, majd Cousteau rendelkezésére bocsátotta. Most végül Guinness beleegyezett a helyreállításba.

Cousteau - 1997-ben, 87 éves korában hunyt el - a víz alatti élővilág megismerésében, a mai búváreszközök kifejlesztésében (reduktor), a víz alatti fotózás és filmezés területén játszott úttörő szerepet.

A Calypso - amely egy amerikai aknaszedő hajóból lett átalakítva - 6 éve rozsdásodik a franciaországi La Rochelle kikötőjében, ahová az 1996-os szingapúri elsüllyedése után vontatták. A balesetre egy Vietnamot és Kínát felölelő filmes kutató expedíció után került sor, amikor a hajónak ütközött egy uszály, és elsüllyesztette a szingapúri kikötőben. A hajót később egy daruval emelték ki a zavaros vízből, majd egy javítódokkba helyezték.

Forrás: Divecenter


A Cousteau társaság és a Carnival Corporation együttműködésének keretében felújítandó hajón tudományos és környezetvédelmi központot alakítanak ki, és kiállításokat is terveznek. A Bahamákon kerül sor a megközelítőleg 250 millió forintba kerülő javításra, melynek befejezését 2005 végére datálják. Az elkészült hajó későbbi helyéről még nincs információnk.

Az írást a Divecenternek köszönhetjük!