Vágólapra másolva!
A Global Challenge egy érdekes, lényegében amatőr vitorlásverseny. Építenek néhány darab teljesen azonos vitorlás hajót, melyeket professzionális kormányosok vezetik. Igen ám, de ha valakinek van egy kis pénze, orvosilag alkalmas és végigcsinál egy kiképzést, az beszállhat egy fordított irányú Föld-kerülésbe.

Tulajdonképpen ilyen és ezekhez hasonló csapatokkal találkozunk a világ nagy vitorlásversenyein. Cégek alakulnak arra, hogy kihívást kereső emberek nagy tengeri kalandokban vehessenek részt. Persze ha van elég pénzük. Az ARC Atlanti átkelőversenyen az első két hajó legénysége is 90%-ban amatőr volt.

A Global Challenge pályája Portsmouth-Buenos Aires-Wellington-Sydney-Fokváros-Boston-La Rochelle-Portsmouth. A tervek szerint tíz hónap alatt teszik meg ezt a távot, de egy-egy hosszabb szakasz után két-három hét pihenőt tartanak a kikötőben.

A versenyhajók nem hasonlíthatóak a nagy Föld-kerülő versenyek hajóihoz, hiszen ezek a "rossz úton", keletről nyugatra haladva teljesítik a déli sarkkör körüli utat, így széllel szemben haladnak a legtöbbet. Ez más hajóformát igényel.

Szombaton délután rajtolt a 12 hajó, hogy 6200 mérföldet megtéve Buenos Airesben kössön ki. A versenyt időről időre figyelemmel kísérjük, és rendszeresen tudósítunk majd róla.