Vágólapra másolva!
Világrekorddal győzött egy magyar hölgy az ausztrál kötélugró-világbajnokságon: Tóth Alexandra fél perc alatt 94-szer tudta áthajtani a lába alatt a kötelet, másodpercenként 6-szor érintette a jobb lába a földet.

Magyarország amúgy kötélugrásban "nagyhatalom", amit bizonyít, hogy az ausztráliai Gold Costba háromszoros címvédőként érkező világbajnok szombathelyi felnőtt kötélugró csapattól egy másik magyar csapat, a makláriak hódították el az elsőséget.

"Az akkor még óvodás kislányom 1989-ben látott a tv-ben egy kötélugró csapatot; ma pedig már napi három edzéssel készülünk a világversenyekre" - idézte fel a sikerhez vezető utat az idei világbajnok maklári csapat vezetője. Kovácsné Farkas Zsuzsanna elmondta, hogy két Európa-bajnoki győzelem után hódították el az összetett csapatversenyben a világbajnoki címet. Ez azt jelenti, hogy a négytagú, 17 és 21 év közötti lányokból álló maklári csapatnak négy gyorsasági és négy szabadon választott versenyszámot kellett teljesítenie. Egy-egy gyakorlat 45-75 másodpercig tart, és egy, illetve két kötéllel mutatják be - ismertette a bajnokság lebonyolítását az edző. A csapatvezető úgy vélekedett, hogy az elmúlt év sikerei nyomán ma már félnek az ellenfelek a magyaroktól. Hiszen nem csak a maklári, hanem a szombathelyi kötélugrók is sikeresen szerepeltek a világbajnokságon.

Füle Magdolna társával, Bánhelyi Attilával közösen vezeti a Szombathelyi Kötélugró Klubot. A csapat edzője elmondta: a világbajnokságon négyfős felnőtt csapatuk - melynek tagjai Tóth Alexandra, Bánhegyi Adrienn, Nagy Lilla és Giczi Katalin voltak - az amerikai csapat után harmadikként állhatott fel a dobogóra. Junior csapatuk pedig összetettben második helyezést ért el az augusztus 12-15. között megtartott világversenyen.

Hozzátette: a háromszoros világbajnok és háromszoros Európa-bajnok felnőtt csapat egy sérülés miatt csúszott le a dobogóról, a gyorsasági számok után a szombathelyi lányok még vezettek.

Füle Magdolna elmondta azt is: Szombathelyen 12 éve alakult meg egy kötélugró csoport, és nyolc éve alakították meg hivatalosan egyesületüket. Jelenleg is ugyanabban az általános iskolai tornateremben tartják edzéseiket, ahol pályafutásukat, illetve -ugrásukat elkezdték.

"Az évek során szerencsére a városban annyira sikerült népszerűsítenünk ezt sportágat, amely húsz éve az Amerikai Egyesült Államokból indult és, amelyet egykor kifejezetten az utca sportjának tartottak, hogy ma már ugyan nem szívesen tesszük, de válogatnunk kell a jelentkezők között" - mondta.

Füle Magdolna elmondta azt is: készülnek az egy év múlva Angliában rendezendő csapatversenyre, valamint az idén Egerben megrendezésre kerülő Mesterek tornája elnevezésű viadalra. A világbajnoki cím visszahódítására reményeik szerint két év múlva Kanadában lesz lehetőségük.