Vágólapra másolva!
A hal, amely megdobogtatja a horgászok szívét. Különösen a március eleje és április vége közötti időszakban, ugyanis akkor nem lehet rájuk horgászni, de mégis szem előtt vannak, hiszen jól láthatóak például Balatonföldváron, a móló végén, ahogy a kövek közt cikáznak.

Az ívási időszakban, amúgy nem csak hogy nem szabad rájuk horgászni, de nem is érdemes, mert nem nagyon esznek. Legalábbis a csalira nem rabolnak valamiért. Pedig nyilvánvalóan éhesek, hiszen a telet a süllő, valamint a csuka sínyli meg a legjobban, ők ugyanis nem alszanak téli álmot, nem vermelnek el. Így lehet, hogy télen az egyik legkedveltebb rablóhala a lékhorgászoknak.









Horgászatával kapcsolatban az első, amit meg kell említeni: a süllő nem szereti a fényt. Ám rejtőzködő életmódjából még nem következik egyenesen, hogy éjszakai ragadozó, hiszen nappal is nagy sikerrel fogható. Mondhatjuk, hogy búvóhelye egyben leshely is, mert amennyiben módja nyílik rá, igencsak rárabol a prédára, lehet bármilyen napszak is.
Ami még éredekesség, hogy a süllő nem csak élőcsalival fogható, hanem kedveli a halszeletet is. Téli süllőzésnél használhatunk nagyobb haldarabot vagy nagyobb csalihalat is. Ezt fenekező, illetve úszós készséggel egyaránt nagy sikerrel próbálhatjuk.
Amennyiben a mozgalmasabb horgászmódszereket kedveli valaki, ajánlhatjuk a pergetést is vagy - a part menti bedőlt fák ágai között - az igen eredményes mártogatós módszert is.
A süllőnek a kifogható mérethatára 30 cm, az ennél kisebb példányokat - a szabályzat értelmében - vissza kell ereszteni.

Recept:

Süllő egészben sütve

Hozzávalók:








Készítés:
A süllő pikkelyeit gondosan lekaparjuk. Ezután kibontjuk, és belsőségeit eltávolítjuk. Az uszonyokat a gerincről és a has alatti részről levágjuk. A kopoltyút és a szemeket kiszedjük. A süllőt megmossuk, majd leszárítjuk.
A testet kívűlről beirdaljuk, majd kívül-belül megsózzuk, és rövid ideig állni hagyjuk, hogy a só jól átjárja a hal húsát. A szájába egy darab nyers burgonyát helyezünk, hogy ebben a nyitott formában süljön majd készre. Ezután a süllőt meghajlítjuk, így kifli alakúra formázzuk, és zsemlemorzsában megforgatjuk. Forró olajba helyezzük, mindkét oldalát pirosra sütjük úgy, hogy közben locsolgatjuk a forró olajjal. A készre sütött süllőt csepegtetőrácsra - vagy szalvétára - emeljük, ügyelve arra, hogy ne törjön el. Szájából óvatosan eltávolítjuk a sült burgonyát. Egy haltányérra helyezzük az orrával és farkával felfelé a ropogósra sült halat.
Körberakjuk hasábburgonyával vagy petrezselymes burgonyával. A süllő szájába és a tál két végére citromgerezdeket helyezünk. Salátalevéllel díszítjük.
Külön adunk hozzá jól előhűtött tartármártást mártásoscsészében. Köretnek hasábburgonyát vagy petrezselymes burgonyát ajánlunk.

Ruprecht Vilmos

Korábban: