Vágólapra másolva!

Nagy nap lehet a mai, mert lehet, hogy feljutnak a magyar hegymászók a Mount Everestre. Hétfőn kezdték el a csúcsmászást, Zimmermann Ottó, a csapat budapesti sajtófőnöke elmondta, hogy a tervek szerint szerdán érték el a harmadik, 7200 méteren lévő tábort, és ma próbálkoznak a 8850 méteres csúcs megmászásával.

A csapat a tavalyi két - sikertelen - Everest-expedícióból állt össze. Várkonyi László, Mezey László és Ács Zoltán a Magyar Everest-Lhotse-expedíciónak, Mécs László és Erőss Zsolt pedig a Magyar Millenniumi Mount Everest-expedíciónak volt a tagja. Négyen már jártak közülük 8000 méter fölött, vagyis tapasztalt hegymászók.

A múlt évben mindkét társaság az ősszel próbált meg feljutni az Everestre, a millenniumi csapat az északi oldalon, az úgynevezett tibeti normál úton haladt, a másik a keleti oldalon, a technikailag igen nehéznek számító Khangsung falon akart feljutni - ráadásul az Everest után, mondhatni lendületből, a másik csúcsot, a Lhotsét is meg akarta mászni -, de egyik csapatnak sem sikerült. Az utolsó napokban a millenniumi expedíció el is vesztette egyik tagját, Gárdos Sándort.

A 2002-es csapat a lehetőségek szerint megpróbál biztosra menni: a viszonylag könnyűnek számító és ezért népszerű nepáli normál úton indult el. Persze a könnyebbség igen viszonylagos, a magyarok - akárcsak tavaly - oxigénpalack nélkül másznak, ez pedig a fenti ritka levegő miatt rendkívüli teljesítmény a nepáli úton is. Az alaptábor 5600 méteren van, a többi pedig 6100, 6400 és 7200 méteren. A hegymászók már többször bejárták a táborok közti utat, úgy tervezték, hogy május 10-ig elkezdik a csúcsmászást, de az erős szél miatt néhány napot várniuk kellett, leereszkedtek az alaptáborba.

A legutóbbi híradások szerint hétfőn indultak az alaptáborból. Ha nem jön közbe semmi, és az időjárás is engedi, ma feljuthatnak a csúcsra. Ha így történik, az itthon lévők talán már délután megtudhatják a hírt, a hegymászók ugyanis az Everestről rádión értesítik az alaptábort, onnan pedig műholdas kapcsolat segítségével haza lehet szólni Budapestre.