Vágólapra másolva!

Vízi tüntetés a Dunán a Római-parti csónakházakért

Szerb József, a rendezvény szervezője elmondta: arra akarták felhívni a közvélemény figyelmét, hogy az utóbbi időben a Római-parton mind több csónakházat, vízi telepet értékesítenek. Hozzátette: az eladott ingatlanokon drága klubok, éttermek, szállodák épülnek és így a vízi sportok kispénzű kedvelői idestova kiszorulnak a területről. A budapestiek már-már alig találnak megfizethető csónakházat városukban. Ennek oka Szerb József szerint az, hogy a vízi telepeteket korábban fenntartó vállalatok sorra csődbe mentek, és az állami tulajdonú Sportlétesítmények Rt. kezelésében lévők közül is többet eladtak. "A gazdagok szórakozó negyedévé akarják alakítani a Római partot és pusztulásra ítélik a szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkező vízitúrázók közösségeit, egyesületeit" - vélekedett.

A Sportlétesítmények Rt. vezetője vasárnap elmondta: 2000-ben több éves huzavona után történt meg az állami tulajdonú cég jogi helyzetének rendezése. Amikor felmérték a kezelésükben lévő vízparti létesítményeket, kiderült, hogy az elmúlt fél évtized során végletesen leromlott, elhanyagolt állapotba kerültek. Az igazgató szerint ezen csak úgy lehetett változtatni, ha az ingatlanok egy részét értékesítik, és a befolyt vételárból próbálják meg rendbe hozni a megmaradt vízi telepeket. Hozzáfűzte: a Sportlétesítmények Rt. ezért tavaly eladott három fővárosi ingatlant, melyen összesen öt csónakház volt. Köztük olyan is akadt, amely már életveszélyes állapotban volt. Az adásvételi szerződésekben azonban a vevők vállalták, hogy felújítás után visszaállítják az ingatlan eredeti funkcióját és ennek biztosítására több tízmilliós kötbért is kikötöttek a megállapodásokban.

"A megmozdulást céljaival egyébként én is egyetértek, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Sportlétesítmények Rt. segítséget nyújtott a tüntetés megszervezéséhez. Ugyanakkor azt is meg kell mondanom, hogy meglepődve fedeztem fel, a tüntetés jó szándékú részvevői közé vegyülve, több olyan személyt, akinek a felelőssége legjobb tudomásom szerint tetten érhető a vízi létesítmények leromlásában" - fejtette ki a Sportlétesítmények Rt. igazgatója.