Vágólapra másolva!

Fotó: Arany-Média
Sportág sokféle van, de csak a kerékpáros szakágakból is rengeteg. Hogyan esett a sok-sok lehetőség közül éppen a BMX-re a választásod?

- A sportágad nem mondható hagyományosnak. Az edzésprogramodban fellelhetők a klasszikus elemek? Vannak rendszeres edzéseid, egyesületed és edződ?
- Egyesületi keretek nem nagyon működnek a BMX-ben, főleg a szabadstílus szakágában. Senkinek sincs edzője, edzéstervek se nagyon vannak. Pont az a jó benne, hogy ilyen kötetlen. Akkor megy biciklizni az ember, amikor akar. Azt csinálja az ember, amihez kedve van, már persze ami a biciklizést illeti. Egymástól szedjük az ötleteket, meg külföldi versenyekről készült videókból. Meg persze nagyon sokat lehet kitalálni. Pont ez az egyik legjobb benne, hogy az ember eljut egy bizonyos szintig, ahol már saját maga is ki tud találni trükköket és meg is tudja valósítani azokat. Ettől olyan kreatív az egész. Hogy egy versenyen mit fogok bemutatni, azt is a futam előtt pár perccel találom ki. Ennyi. Régebben betanultam sorozatokat, félcsőben például, de az inkább olyan "beszűkült" biciklizés is volt. Nem is nagyon tudtam fejlődni.

- Mit csinál egy BMX-es a hideg téli napokon? És egyáltalán, hol vannak megfelelő körülmények az edzéshez?
- Télen csak akkor lehet biciklizni, ha száraz idő van. Egyébként télen végre tanulok. Jó időben a Görzenálban gyakorlok, a Hősök terén is szoktam lenni néha, Csillebércen, ahol maradt még egy betonteknő, amit 1992-ben a világbajnokságra építettek. Meg az Állatkertben is van egy félcső.

- A BMX-en belül milyen műfajokat kedvelsz?
- BMX-nek van két nagy ága. Az egyik a cross, amikor földpályán mennek körbe-körbe. Meg van a szabadstílus, a freestyle, amit én is művelek. Azon belül van félcsövezés, azaz half-pipe. A street versenyeken kisebb elemeket, ugratókat használnak. Aztán van a flatland, amit a Hősök terén csinálnak, meg a dirtjump a sok-sok földugratóval. Én mindegyiket kedvelem, kivéve a flatlandet. Azzal kezdtem, jó eredményeim is voltak, de a tovább fejlődéshez nagyon sok gyakorlás és türelem kell.

- Nincs egyesület, amely támogatna, tanulsz, így a pénzkeresetre sincs időd. Hogy tudsz részt venni a versenyeken, karbantartani a kerékpárod? Hiszen ehhez pénz kell.
- Az egyes versenyekre kapok pénzt a szponzoroktól, azt összegyűjtöm és beosztom. Mondhatnám, hogy ebből élek, de ez nem igaz, mert még otthon lakom, ez csak arra elég, hogy mindenhol ott tudjak lenni, el tudjak indulni, ahol kell.

- A BMX-társadalom igen zárt közösségnek tűnik. Szinte mindenki ismer mindenkit. A versenyek is szájhagyomány útján terjednek?
- Valaki kitalálja, hogy szervez egy versenyt, szerez támogatókat és megcsinálja. Vannak minden évben megtartott rendezvények. Az Offline bajnoksága szeptemberben szokott lenni, és a Velvárt is rendez versenyeket. A Zone nevű gördeszkaboltnak minden évben van egy vagy két gördeszkaversenye és ez az utóbbi években bővült, mert most már BMX is van. Jászberényben is mindig történik valami, a jászberényiek nagyon lelkesek. Egy évben így körülbelül 7-8 verseny van.

- A hazai mezőnyben nem nagyon akad ellenfeled. Milyen nemzetközi eredményekkel büszkélkedhetsz?
- 1994-ben Kölnben a világbajnokságon a korcsoportomban első lettem talajban. 1996-ban megint Kölnben volt világbajnokság, ott szintén első lettem félcsőben a korcsoportomban. 1997 is félcsőben első. De hát ezek már régen voltak.

- Sok sérülésed volt már. Ezek nem tántorítanak el? Mi az az élmény, ami ezt felül tudja múlni?
- Nem tudom. Egyszerűen jó csinálni. Mindenen átsegít, ha bármi gondom van, elmegyek biciklizni, és utána tisztán látok. Tulajdonképpen ez egy szenvedély. Elég veszélyes sportág, de ha ésszel csinálja az ember, nem úgy, hogy bevállal mindenféle hülyeséget gondolkodás nélkül, akkor annyira nem. Meg persze védőfelszerelést is ajánlatos hordani. A szüleim már belenyugodtak, kénytelenek voltak. Anyukám persze mindig idegesíti magát, ő nem nagyon szereti, hogy lesérülök. Apukám inkább elviseli. Elég sok agyrázkódásom volt, az orrom eltört egy párszor, a fogamat kiütöttem, a gerincem is eltört egyszer. Az orvosok akkor azt mondták, hogy ha még egyszer így elesek, akkor még nagyobb lehet a baj. Ezért gerinctornát, hátizom-erősítést szoktam otthon végezni, meg sokat úszom. Hogy a gerinc melletti izmok erősek legyenek.

- Szóval, ez az, amit nem lehet megunni?
- Valahogy így. Mindig van kedvem hozzá. Általában úgy szervezem a dolgaimat, hogy a biciklizés van az első helyen. Egyébként másban nem tartom extrémnek magamat. Tetszenek más extrém sportok is, de egyiket sem tudom elképzelni, hogy felváltaná a BMX-et.

Korábban:

Díjazott extrémsportolók