Vágólapra másolva!

Egy kis hó nem lehet akadály egy igazi golfőrültnek

A hógolf sokban hasonlít a hagyományos játékhoz - vallja a tavalyi bajnok, Peter Masters - a szabályok csupán azért térnek el a megszokottól, mert a terep is más, így más adottságokhoz kell alkalmazkodniuk a játékosoknak. Itt inkább kemény és csúszós a pálya, nem úgy, mint a tradicionális terepen, ahol puha és füves terephez szoktak a sportolók. A lukak is nagyobbak, mint az átlagos. Mivel a hófehér terepen nehéz beazonosítani a célt, itt vödör nagyságú lukakra kell "lőni", amiket ráadásul piros festékkel is körülmázolnak.

A bajnokság szabályzatában egyébként kikötötték, hogy a terepet minden évben át kell alakítani. Ebben a tereprendezésben a természet is kiveszi részét, köszönhetően például a gleccserek mozgásának.

S hogy - látszólag - még könnyebb legyen a kihívás, a labdákon is változtattak a hógolfosok. Itt általában piros, narancssárga, ritkább esetben kék labdákkal játszanak. Ebben a versenyben senki sem törekszik a hole-in-one-ra, vagyis, hogy egyből betaláljon, hiszen sok esetben egy-egy lendületes ütés után a labda egyszerűen kipattan a jeges lyukból.

A sportfelszerelésekhez azonban az ütőkön és labdákon kívül még melegen bélelt kabátok és csizmák is hozzátartoznak. A sportolók másként könnyen fagyási sérüléseket szenvedhetnek az akár mínusz 27C°-os hidegben. A nagy hideg miatt a hógolf mérkőzések általában rövidebb ideig is tartanak, mint egy hagyományos játék.

Ajánlat:

www.snowgolf.ch