Vágólapra másolva!

Aquatlon, avagy "redukált" triatlon

Vannak, akik jól meglennének a kerékpározás nélkül, pusztán praktikus okok folytán. (A bringát ugyanis szállítani, karbantartani kell, míg a másik két sportban szinte csak a saját testrészeire hagyatkozhat az ember.) Persze, aki így gondolkozik, nem lehet profi - amit jól mutat, hogy igazi aquatlonisták nincsenek. Külföldön és nálunk is többnyire triatlonversenyzők indulnak az ilyen viadalokon.

Noha vagy tíz esztendeje rendeznek már a földkerekség legkülönbözőbb vidékein megmérettetéseket, az első világbajnokságot 1999-ben sikerült összehozni. Mégpedig Ausztráliában, aminek azért van jelentősége, mert a kontinensnyi ország számít az aquatlon fellegvárának. Szeretik, mert egyszerű lebonyolítani, jóllehet ennek ellentmond, hogy néha evezéssel is kombinálják.

Tavaly Mexikóban, idén pedig Kanadában volt a világbajnokság. Mindannyiszor komoly mezőny gyűlt össze, mivel figyeltek arra az ötletgazdák, hogy valamely rangos triatlonos esemény (világbajnokság vagy világkupa) mellett rendezzék meg. A trükköt átvették a hazai szervezők is, az első országos bajnokságra augusztus 11-én, a TVK-triatlonhétvége keretében került sor. Márkus Gergely szervező ígéri, hogy lesz folytatás, sőt valószínűleg a diákolimpia programjába is bekerül az aquatlon.

Az idei Palóc triatlonon (július 14-15.) egyébiránt volt már egy futam, de csak amolyan buli jelleggel. A szervezőket is meglepte a siker, hiszen több mint kétszáz amatőr vetette magát a habok közé. Ugyan a hivatalos sprinttávot (2,5 kilométer futás, 750 méter úszás, 2,5 kilométer futás) teljesítették a résztvevők, a szervezők nem regisztrálták a beérkezőket. Létezik mellesleg egy hosszabb táv is, mely a fent említettnek a duplája, de ezen a távon egyelőre csak ritkán rendeznek versenyeket.

Korábban: