Vágólapra másolva!

Fotó: Reuters
Hajórajzás a sydneyi partoknál
Sydney-Hobart

Rosszul rajtolt, de később átvette a vezetést a címvédő svéd Nicorette, amely tavaly 2 nap 14 óra 2 perc és 9 másodperc alatt teljesítette a távot. A rekord a dán-ausztrál Nokia nevéhez fűződik: az 1999-ben elért 1 nap 19 óra 48 perces időeredmény megdönthetetlennek tűnik. A Nicorette jelenleg egy 15 hajóból álló csoport élén halad, második a News Corp, a harmadik helyen a Brindabella áll. Az első tengeri mérföldet még a földkerülők között vitorlázó News Corp tette meg a leggyorsabban, ezért 5100 amerikai dollár pénzjutalom jár.

Az előrejelzések szerint a viadalon végig erős lesz a - többnyire déli - szél, és gyakran esni fog az eső. Szakértők úgy vélik, hogy a nagy hullámok több csapatnak komoly gondot okozhatnak, ugyanakkor - mint mondják - az élete várhatóan senkinek sem forog majd veszélyben. Ezt azért hangsúlyozzák, mert 1998-ban olyan rossz volt az időjárás, hogy a 115 hajóból álló mezőny egyharmada feladta a versenyt, és igyekezett minél hamarabb biztonságos helyre jutni. A 160 kilométeres széllel és a néhol tízméteres hullámokkal sok vitorlás nem tudott megbirkózni. A legénységek kimentésében még az ausztrál haditengerészet is részt vett, ennek ellenére hatan - Bruce Guy, Phil Skeggs, Michael Bannister, Jim Lawer, John Dean és Glyn Charles - életüket vesztették.

A rajt előtt az Amazonason december 5-én meggyilkolt Sir Peter Blake-re emlékeztek az indulók. Az új-zélandi hajós ötször vett részt a VOR elődjének számító Whitbread-en, és 1989-ben a győztes vitorlás kormányosa volt.

A földkerülők számára - akik ugyan a mezőnnyel egyszerre, de a többiektől külön rajtoltak - a harmadik szakaszt jelenti majd a Tasmániáig tartó 630 tengeri mérföld. Számukra Hobart csak megálló, mert továbbmennek az új-zélandi Aucklandig. A harmadik szakasz során 2500 tengeri mérföld vár a nyolc jachtra. A 60 láb hosszú hajók számára a szervezők 200 méterrel a többi résztvevő előtt jelölték ki a célvonalat. Hobartban minden vitorlásnak kötelező betartani a három és félórás szünetet, ebből másfelet a kikötőbokszban kell tölteni. A résztvevők ezalatt kötelesek a sajtó rendelkezésére állni. A mezőny várhatóan január 4-én érkezik az új-zélandi Aucklandba.

A Volvo Ocean Race összetett versenyének állása: 1. Illbruck (német) 16 pont, 2. News Corp (ausztrál) 12, 3. Amer Sports One (olasz, finn) 11, 4. SEB (svéd) 10, 5. Djuice Dragon (norvég) 7, 6. Assa Abloy (svéd) 7, 7. Tyco (bermudai) 6, 8. Amer Sports Too (olasz, finn) 3.

Korábban: