Vágólapra másolva!

"Általános probléma, hogy a kerékpárosok ki vannak tiltva a melegedőkből, nincs egy hely, ahová bevihetnék, vagy ahol lerakhatnák kerékpárjukat" - vázolja a téli túra gondjait Harangvölgyi András, a Magyar Mountain Bike Szövetség főtitkára. A szakember, aki maga is sűrűn pattan a nyeregbe, hozzátette: a napokban a főváros tetején kialakítanak egy bázist, ahol bárki megpihenhet. A melegedő a kerékpárosoknak nemcsak pihenőül szolgál majd, hanem egyben központként is. Kerékpáros szakemberek szerint az ilyen szolgáltatások nemcsak a minőségi szabadidősportot segítik, hanem az utánpótlást is, melyből a későbbiekben a sportág is hasznot tud húzni.

A bázis a Hármashatár-hegy tetején a Pilótacentrumban található - a fővárosi mountain bike kupafutamoknak több éve otthont adó helyszínen. A központ már üzemel, ám az étterem és a zuhanyzó, illetve a fűtés november végére készül el - tudtuk meg Harangvölgyi Andrástól. Öltöző viszont már van. Jelenleg 20-30 sportoló fér meg a klubban egyszerre, de a későbbiekben 60-70 fősre bővítik a keretet. Ameddig nem helyeznek el zárható szekrényeket, addig a "belépés" ingyenes. A klubközpontot főként a kerékpárosoknak alakították ki, de bárkit szívesen fogadnak.

A centrumot három évre bérbe vevő Sportaktív Szabadidő Egyesület mozgalmas klubéletet ígér. A tervek szerint itt mindenki bepótolhatja azt, amit az elmúlt téli időszakban kihagyott. Lesz téli kerékpáros verseny, ügyességi viadal és túra is. A gyerekeknek pedig oktatást is szerveznek.

A téli kerékpározásnak hangulata van - állítják az aktív kerékpárosok, akik vallják: a havazásban nem szabad otthon maradni, aki így tesz, az elfecsérli az idejét, és fontos élményekről marad le. A hegyek ilyenkor még csodálatosabbak, mint nyáron. Mindezek felismeréséhez, az első kilométerek megtételéhez nyújt segítséget a Hármashatár-hegy tetején található Sportaktív központ. A frissítő tea,a meleg étel és a forró zuhany mellett szombaton és vasárnap délelőtt 10 órától este 18 óráig érdemes betérni néhány jó tanácsért is. Aki pedig csak benéz, az is találhat friss információt: a falitáblán ugyanis mindig ott lesznek a téli túrák és programok kiírásai.

Ajánlat: