Vágólapra másolva!

A hegymászás magasiskolája

Fotó: Arany-Média

Érdekes kaland a Klettersteig-túra. A német kifejezés egy speciális mászótechnikát takar, általában a dolomitokban szokás gyakorolni. A sziklákon végig egy drótkötél van felszerelve, ennek mentén önbiztosítással haladnak a mászók. Erre a túrára csak azok vállalkozzanak, akik már elégeztek egy nyári alapfokú tanfolyamot.

Még magasabb fokozatnak mondható a gleccserjárás. A nyári hónapokban általában Svájcban megrendezésre kerülő tanfolyam alatt a tanulók ismereteket kapnak a gleccserjárásról, a csoportban való biztonságos közlekedésről, társ- és önmentésből. Ugyancsak tanulnak a speciális biztosítási módokról havon és firnen (ez utóbbi egy igen kemény hófajta). Megtudják, hogyan fékezzék le a kicsúszásokat, valamint a hóról, időjárásról és a lavináról is hallhatnak, sőt, megpróbálkozhatnak hóbarlang (iglu) készítésével is. Fontos a nagy odafigyelés gleccserjárás közben, hiszen a hó által elfedve rengeteg hasadék veszélyezteti a mászókat.

Nyári alapfokú vizsgával rendelkezők nekivághatnak a hideg évszakban meghirdetett magashegyi túrának és képzésnek. A Magas-Tátrában felállított táborból induló túrák és az elméleti órák alkalmával lehetőség nyílik a különleges felszerelést és körültekintést igénylő jeges-havas hegymászással való ismerkedésre. A szükséges vizsgát az ugyanezen a helyszínen nyáron lebonyolított magashegyi tanfolyamon lehet megszerezni.

Mit tehetnek a hegymászás iránt érdeklődő gyerekek? Mivel az itt ismertetett tanfolyamokra - azok nehézsége miatt - csak 16 éven felülieket várnak, 8-16 éves gyerekek részére külön hegymászó és természetvédő táborokat is szerveznek. Itt játékos formában, kis csoportokban sajátíthatják el a fiatalok a későbbiekhez szükséges alapokat.

A Magyar Hegymászó Oktatók Egyesülete (MAHOE) rendszeresen szervezi az itt ismertetett alapfokú tanfolyamokat és túrákat. Az Egyesület titkárával, Pelikán Istvánnal folytatott beszélgetésből kitűnt: nem szabad sajnálni a pénzt, időt és energiát a gyakorlásra és képzésre. A szervezett keretek közötti oktatás a legalkalmasabb ennek a nem veszély nélküli, de lebilincselően izgalmas és gyönyörű sportnak a megismerésére.

Álljon itt ezért néhány lehetőség, ahol megkezdhetjük az előretörést a csúcs felé:
Magyar Hegymászó Oktatók Egyesülete (MAHOE): tel./fax: (06-1) 378-2695, szerdai klubnapokon, a Bp. VI. Eötvös u. 25./a (fszt. jobbra) 19.30-tól 21 óráig.

Az aktuális téli magashegyi alapfokú hegymászó táborra 2001. december 12-ig lehet jelentkezni!
FTSK Excelsior SE Hegymászó Szakosztálya: tel.: (06-1) 385-3601 vagy (06-20) 981-2078, fax: (06-1) 361-4305, klubnapot csütörtökönként 20-22 óra között tartanak a Bp. XI. ker. Mészöly u. 1.
Budapesti Természetbarát Sportszövetség: információ Farkas Györgytől kérhető a (06-20) 958-1262-es telefonszámon.

Ajánlat:

Csak hiányérzetük van a sikertelen expedíció miatt (Az Everest-Lhotse Expedíció vezetője, Klein Dávid volt a Társalgó vendége)