Vágólapra másolva!

A világ legjobb ultramaratonistái gyűlnek össze minden ősszel ezen a versenyen, most 192 induló közül 82 ért célba. A rajt szeptember 28-án, péntek reggel hétkor volt Athénban és a versenyt másnap este hétkor fújták le Spártában.

A műfaj egyik legismertebb hazai versenyzője, Frank Tibor - több társával együtt - 130 kilométernél esett ki. "Már ötödször vettem részt a Spartathlonon, de még soha nem sikerült befejezni - mondta. - Pedig ennél jóval őrültebb versenyeket is végigcsináltam már, de lehet, hogy nem tiszteltem kellőképpen a távot. Ez valahogy mindig kifog rajtam. Jövőre mindenképpen megpróbálom ismét." Nem mentegetőzésképpen, de elmondta, hogy a verseny előtti hetekben nagyon lefogyott, egy idő után magnéziumhiányra gyanakodott, ezért elkezdte tömni magába az ásványi anyagokat, ez viszont azzal járt, hogy "alul, fölül minden kijött belőle".

A menetrend szerint a mezőny éjjel érkezik 1100 méter szintkülönbség legyűrése után a Szangesz hegyre, utána igen kemény megpróbáltatás vár a futókra, mert hajnalban különösen nehéz átbillenni a holtponton, de a verseny legnehezebb szakasza a tapasztalatok szerint a 195. kilométer után jön, akkor ugyanis húsz kilométert folyamatos emelkedőn kell megtenni.

Az idei egyébként még a békésebb versenyek közé tartozott, hiszen a futók harmada ért célba, és nem a negyede, mint a húzósabb években, amikor 37-38 fokos hőség is ritkította a mezőnyt. Most csak harminc fok volt a csúcs. Három kilométerenként frissítőállomások mellett futottak el a versenyzők, ahogy nőtt a táv, úgy bővült a választék, inni lehetett vizet, izotóniás italokat, tejet, joghurtot, üdítőket, enni meg kekszeket - édeset, sósat -, chipset, tésztákat, rizst, gyümölcsöt.

A Spartathlonon mindenki úgy fut, ahogy neki tetszik, tehát akár le is fekhet, ha akkora előnye van, de végig az előírt szintidőn belül kell maradnia. Hét állomás van a 246 kilométeres távon, az első például Korinthosznál, a 80. kilométernél, ezt a szakaszt legalább kilenc óra harminc perc alatt kell megtenni. Aki ez alatt marad, nem folytathatja tovább. Vagyis legközelebb csak jövőre.
Az ultramaratonisták következő nagy versenye a Bécs-Budapest maratoni, a rajt október 19-én lesz, célbaérés pedig 23-án.

Kósa Tamás