Vágólapra másolva!

Hoki a víz alatt (is)

Arany-Média
A játékosok eltérő színű sapkájukról és ütőjükről ismerik fel egymást.
Fotó: Arany-Média

A dolog mindenesetre izgalmas; egy nehéz, műanyag bevonatú korongot kis, kézre álló ütőkkel kell az ellenfél kapujába taszigálni, miközben jó, ha minél tovább bírjuk a víz alatt egy levegővel. Erre utal az egyetlen magyar egyesület neve is: az Egyszusz Vízihoki Klub, amely az Elmű sporttelepén tartja edzéseit, hétfőtől csütörtökig.

A játék alatt tízfős csapatok tusakodnak kétszer tizenöt percig. A test test elleni küzdelem természetesen nem megengedett, a szabályokat három bíró tartatja be (egy a parton, kettő a vízben). A játékosok eltérő színű sapkájukról és ütőjükről ismerik fel egymást.

Jogosan vetődik fel a kérdés: miféle figura ötölhette ki ezt a sportot? Nem meglepő módon egy búvár, bizonyos Alan Blake volt a tettes, aki amiatt aggódott, hogy télen ő és társai eltunyulnak. Igencsak beletenyereltek a vízihokival, mert ennek űzése közben meglehetősen nehéz ellustulni - aki próbálta már, megerősítheti állításunkat.

Bár Nyugat-Európában, főképp Franciaországban döbbenetesen népszerű e sport, nálunk talán még a "gyerekcipő" kitétel is túlzás lenne. A már említett klub égisze alatt két csapat működik, rajtuk kívül pedig nemrég Pécsett is alakult egy egyesület. A legutóbbi Eb-n Belgrádban, amin kilenc válogatott volt jelen, honfitársaink a hetedik helyet verekedték ki. A világon pedig ötven-hatvan országban játsszák a vízihokit.

Korábban: