Vágólapra másolva!

Arany-Média
Bírók nincsenek, a játékosok maguk végzik a bedobást és tisztázzák a vitás kérdéseket.

A skandináv játék csupán első pillantásra hasonlít a csocsóhoz. Először is itt nem "gyepen", hanem igazi "jeges" ringben folyik a csata és a játékosok is összetettebb mozgást végeznek. Itt nem elég a mázli, a győzelemnek a kombinatív készség, a koncentráció és a kezek összehangolt finommozgása is mind feltételei.

A sportágnak komoly világbajnokságokat is rendeznek, melyen már magyarok is szerepeltek. A hivatalos szabályok szerint a küzdelem svéd gyártmányú Stiga ringekben folyik. Ezeken a műanyag, nagyjából egy méteres pályákon csapatonként öt-öt játékost lehet mozgatni. A kapitányoknak rövid, mindössze öt perces meccsek alatt kell bizonyítaniuk. A küzdelem sípszóra indul, amit néhány másodperces zene előz meg.

A meccset a középpontra állított koronggal indítják. Bírók nincsenek, a játékosok maguk végzik a bedobást és tisztázzák a vitás kérdéseket. Egy játékosnál maximum öt másodpercig lehet a korong, azután passzolni vagy lőni kell. A rövid játékidő ellenére sem igen fordul elő, hogy egy mérkőzés gól nélkül érjen véget. Szabály még, hogy a bedobást követő három másodpercben szerzett gól nem érvényes.

A skandináv monopólium már a csapattagokon, azaz a bábukon sem mutatkozik meg annyira, mint pár évvel ezelőtt. Akkor ugyanis még csak a klasszikusnak számító svéd és finn liga színeire festett játékosokkal lehetett csatázni. Ma már az amerikai mezek sem ritkák, sőt az igazán elkötelezett hokisok egyénileg festhető bábukat is vásárolhatnak.

Korábban: