Vágólapra másolva!

A futóklubok a nők körében is népszerűek

A klubok lényege a rendszeresség és a hangulat, de ösztönzőleg is hat a hölgyekre. Fotó: Sztár Sport

A klubok természetesen nem profi sportolókat képeznek, nincs kínzó edzésterv és kényszerű lemondás a nassolásról. Az elsődleges cél csupán megmozgatni, kondiban tartani az egész nap robotoló hölgyeket úgy, hogy közben képzett edzők "fogják a kezüket". Az edzők egyik leggyakoribb problémája, hogy a kezdők túlvállalják magukat. Sokszor kell visszafogni őket, hogy másnap ne legyen olyan izomlázuk, hogy az ágyból se tudjanak kikelni.

Itt a rendszeresség és a hangulat a lényeg. Mindenki a maga tempójában halad, sokan - főleg akik először jönnek le - csak gyalogolnak vagy kocognak; és persze pletykálnak közben. A két legkedveltebb hely a Margitsziget, ahol az Atlétikai Centrumban gyülekeznek a lányok, illetve a Városliget, ahol csütörtökönként délután öttől a Vakok Általános Iskolája nevelőotthonánál is tartanak foglalkozásokat. De léteznek vidéki központok is.

Az elsődleges cél megmozgatni, kondiban tartani az egész nap dolgozó nőket.

Ezekben a klubokban végre mindenki szabad teret kap. A profik mellett sok a szemérmes nagyi, a napi nyolc órát dogozó családanya és a bátortalan kamasz is. "A klubok női kizárólagossága sokakat vonz. Itt azok is bátrabbak, nyíltabbak lesznek, akik ügyetlenebbnek érzik magukat és nincs kedvük férfiakkal versengeni" - meséli a szakember.

Természetesen van olyan futó is, aki azért jön le, mert nincs pénze vagy kedve drága és divatos edzőtermekben megszenvedni a szépségért és egészségért. A párszáz forintos tagdíj fejében fittségét itt is megalapozhatja.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kitartóbbak saját edzésnapokat is szerveznek maguknak. Jobb napokon egyszerre akár hatvanan is kocognak a ligetben. A klubok nemcsak barátilag tartják össze a lányokat. Praktikus oldala is van a közösségeknek, főleg télen, amikor már korán sötétedik, biztonságosabb, ha három-négy ember együtt fut. Emellett természetesen az is sokat nyom a latba, hogy kevesen szeretnek egyedül edzeni, és még kevesebben kitartóak annyira, hogy akkor is lemenjenek futni esőben vagy szélben, ha nem várja őket senki.

A kezdeményezés gyorsan kinőtte kezdeti kereteit, és egyre többen szerettek bele a futásba olyannyira, hogy már versenyeken is indulni akartak. Lassan megjelentek a kifejezetten nőkre szabott viadalok, így az egész évben működő futóklubok ezekre az eseményekre való felkészüléshez nyújtanak segítséget. A legközelebbi, kifejezetten hölgyekre szabott futóverseny, az AVON Női Világfutás - Világdöntő október közepén lesz a fővárosban.

Korábban: